Annons

Annons

Annons

Gislaved landsbygd nordväst

Bråk och protester försenar nu industrisatsningen på Hedenstorp

Text

Protesterna mot att göra Hedenstorp till industriområde tvingar kommunen att tänka om.

– Komplikationerna kring vägen och det allmänna motståndet gör att vi skjuter upp planerna på minst ett halvår, säger Anders Samuelsson (C).

Han tror också att hästgårdar med fina betesmarker kan få vara kvar om de ligger i utkanten av området.

Motståndet blev för stort. Nu skjuter kommunen upp planerna på andra etappen av industriområdet på Hedenstorp.

Sedan i slutet av 1990–talet har Hedenstorp pekats ut som ett framtida industriområde i kommunens översiktsplan. Nu hårdnar trycket på industrimark som ligger relativt centralt, inte minst från företagare som tvingats lämna Maden i Huskvarna och Skeppsbron vid Munksjön i Jönköping.

Men konflikten med de boende har blivit stor, särskilt området norr om riksvägen 26/27. Där vägrar fastighetsägare att sälja sina hus och gårdar och där har det också blivit en konflikt om den enskilda vägen som får ökad trafik på grund av Tommy Hegestrands nya Jaktia–anläggning i Hulukvarn.

Annons

Motståndet är så stort att kommunen nu delat upp planerna i två delar. Den andra delen, där motståndet är störst, skjuts upp med minst ett halvår.

Annons

–Vår avsikt är att fortsätta den andra delen. Det finns fortfarande ett behov av industrimark och alla partier ställde sig bakom översiktsplanen i kommunfullmäktige, säger Anders Samuelsson.

Det finns inget annat alternativ till industrimark nära stan, säger Anders Samuelsson (C) som är beredd att offra jordbruksmark.

Det finns hästgårdar med fina betesmarker som hotas av planerna. Anders Samuelsson flaggar för att några av dem kan få vara kvar.

– Vi kanske inte fullföljer hela planen. Det är svårt att säga exakt hur stort industriområdet kommer att bli, den exakta ytan är inte klar. När vi vet det kan man kanske utelämna ett par gårdar med fina betesmarker om de ligger i utkanten av området. Annars kan det bli för långa processer med en del fastighetsägare och vi vill komma fram med den här planen, säger Anders Samuelsson.

Flera av de här människorna har bott i sina hus och på sina gårdar länge. Hur ser du på de här konflikterna?

– All exploatering inkräktar på andra intressen. När städer växer blir det alltid konflikter. Det finns ingen industrimark och driver vi inte det här får vi inga nya verksamhetsområden, säger Anders Samuelsson.

Det finns ytterligare en konflikt mellan medlemmarna i Hulukvarn–Samsetsvägens Samfällighet och Tommy Hegestrand. Kommunen och Tommy Hegestrand har bekostat en utredning som visar att vägen tål ökad trafik. Den konflikten vill inte Anders Samuelsson lägga sig i.

Annons

Annons

Tommy Hegestrand anser att han inte kan göra mer när det gäller den enskilda vägen.

Tommy Hegestrand har öppnat första etappen av sin Jaktia–anläggning och är igång med nästa del.

–Kommunen och jag kan inte göra mer. Vi har gjort en utredning som vägföreningen förkastar och där står vi. Nu vill vägföreningen att det ska bli en ny utredning. Men jag kan inte göra mer än jag har gjort. Nu kör vi hårt på andra etappen med skjutbiografen och skjutbanorna. Men allt skytte blir inomhus och trots att det sker med skarp ammunition så hörs det ingenting, säger Tommy Hegestrand.

Det har funnits ett förslag på att bygga en väg från TTC till din Jaktia–anläggning. Varför gör du inte det och slipper striderna kring den enskilda vägen?

– Vi har kollat det men det alternativet var inte möjligt. För att kunna bygga den vägen var vi tvungna att fylla igen ett helt kärr men det gick inte länsstyrelsen med på, säger Tommy Hegestrand.

En av delägarna i samfällighetsföreningen är HSB Göta. Därför var byggchef Pierre Krusing med på ett samrådsmöte som kommunen ordnade. Han tycker att det är logiskt att man gör mötesplatser utmed vägen när trafiken ökar. Anledningen till att han var med på mötet var att HSB ska bygga nya bostäder på Samset.

–Vi ska bygga bostäder ända fram till den enskilda vägen och jag utesluter inte att den kan bli viktig för oss, säger han.

Fotnot: JP har varit i kontakt med boende i området som nu skjuts upp. Men ingen av dem vill uttala sig.

LÄS MER: Orosmoln inför öppnandet av nya Jakt–butiken

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan