Annons

Annons

Annons

Höghushotellet

Nu punktbevakar Skanska vibrationerna

Text

Skanska har avsatt en person på heltid för att övervaka att vibrationer inte ska orsaka fler skador efter sättningar. Man provar sig också fram för att hitta en säker metod för spontningen.

Skanska provar olika arbetssätt för att kunna fortsätta arbetet med Höghushotellet.

Lars Hedvall arbetar med projektutveckling inom Skanska. Han hör av sig till tidningen och medger att gränsvärdet hade överskridits vid tiden för sprickbildningen i Regionens hus.

Annons

– Det är ju inte så att vi inte läste av vibrationerna alls förut, men nu har vi utökat övervakningarna av vibrationer. Vi har en person som sitter på arbetsplatsen och sköter det på heltid, säger Lars Hedvall.

Annons

Kollar datorn

Mätare är uppsatta på de hus som är i riskområdet för att skadas vid för höga vibrationer. Mätarna skickar signaler till en dator som ska läsas av. Det är den datorn som nu övervakas minutiöst så att arbetet stoppas när vibrationerna kommer upp i gränsnivån för vad husen bedöms tåla.

– Vi har ju anlitat en extern specialist för att bedöma gränsvärdet och tanken är ju att försöka hålla oss inom det. Nu gör vi försök för att hitta sätt att få ner sponten utan att det blir fler sättningar.

Prövar sig fram

För det tar man hjälp av bland andra tekniker, byggnadsinspektörer och geotekniker. Spontning är en tillfällig åtgärd för att kunna schakta bort jord, i detta fall för att kunna bygga garage.

– Än är vi inte riktigt framme vid rätt metod och vi är försiktiga. Vi gör försök och så stoppar vi när vi kommer till gränsvärdet.

Ligger bra till

Problemen medför förseningar men Lars Hedvall bedömer att man ändå ligger bra till tidsmässigt med projektet.

Han har inte hört talas om att arbetet ska ha orsakat några vattenläckor i andra fastigheter.

– Det har nog inget med vår verksamhet att göra, säger Lars Hedvall.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan