Nämnden beslutade ännu en gång att kommunens idrottsplatser ska få oanvända budgetmedel. Michael Anderberg (MP) tycker att man först ska utreda hur de drivs.

Michael Anderberg (MP) reserverade sig mot kultur- och fritidsnämndens beslut om att täcka idrottsplatsernas underskott, utan att göra en klar koppling till utredningen om dess driftsform.
Vi har skrivit om den här frågan tidigare. Alltså driften av kommunens båda idrottsplatser. I dag är den delegerad till de föreningar som nyttjar dem enligt ett system som kallas för Vaggerydsmodellen. Inte att blanda ihop med en annan modell med samma namn på arbetsmarknadsområdet.
Fördelen med modellen är att nyttan med satsade pengar ”växlas upp”. Föreningarna får en känsla för sina idrottsplatser och deras medlemmar utför ideellt arbete för att hålla dem i skick.
– Nackdelen är att organisationen riskerar att stå och falla med ett fåtal nyckelpersoner; vaktmästarna som har lärt sig komplicerade ismaskiner och styrelser som kanske inte alltid har den rätta kunskapen för att förvalta anläggningar för flera tiotals miljoner kronor, säger Michael Anderberg.
Annons
Annons
Tar en större del av kakan
Michael har själv föreslagit att driftsformen utreds, med hänsyn till såväl för- som nackdelar. Ett särskilt problem, som riskerar att växa, är det långsiktiga underhållet av lokaler och anläggningar.

Vaktmästaren på Movalla, Jan-Erik Aronsson, ville för ett par år sedan ha en fördubbling av antalet vaktmästare och mer pengar till idrottsplatserna. Från och med måndag sitter han i fullmäktige - för SD - och har möjlighet att själv påverka saken.
Att det är någonting som inte står riktigt rätt till framgår av att de två föreningarna Movalla IP och Vaggeryds IP upprepade gånger har genererat underskott. Detta har i sin tur täckts av förvaltningens så kallade resultatregleringsfond. Fonden är ett resultat av att förvaltningen historiskt sett har varit duktig på att hålla budgeten. Överskottet har lagts i fonden.
Men om det oftast är idrottsplatserna som får pengar ur fonden, innebär det att de tar en större kaka av förvaltningens pengar än vad som var avsikten när budgeten gjordes.

I dag drivs kommunens idrottsplatser av de föreningar som använder dem. Men de har svårt att avsätta pengar till byggnadsunderhåll och dyra maskiner.
Speciell utredare
En speciell utredare, Stephan Lund ifrån Värnamo, har haft två månader på sig att titta över idrottsplatsfrågan. Vid gårdagens möte i nämnden redovisade han vilka kontakter han haft, samt efterlyste eventuella ytterligare infallsvinklar.
Annons
– Om det här underskottet täcks ur fonden redan nu är det lätt att det glöms bort och inte syns i vår när utredningen redovisas. Och så vill jag påpeka att vi för tillfället har två väl fungerande idrottsplatsstyrelser, säger Michael Anderberg.
Nämnden begär ett fonduttag på totalt 909 000 kronor, varav 509 000 ska gå till idrottsplatsernas skulder. Resten vill man ha till fyra andra utgifter; en föreningsplattform, ett elevadministrationssystem för kulturskolan, foderersättning för Bratteborgs ryttarsällskap och till Folkets hus i Hok.