Annons

Annons

Annons

Företag överklagar vite för övernattning i gamla läkarstationen

Text

I september beslutade kommunen om ett vite på 50 000 kronor för modulhustillverkaren Zenergy om före detta läkarstationen i Skillingaryd används som övernattningsboende. Nu överklagar företaget beslutet.

Gamla läkarstationen i Skillingaryd, nu boende för anställda hos ett litauiskt bemanningsföretag. Uppdragsgivaren Zenergy har överklagat ett beslut med vite om vårdlokalen används för övernattning.

I sin produktion använder sig Zenergy i Skillingaryd av arbetskraft från ett Litauiskt bemanningsföretag. Detta är bland annat en följd av arbetskraftsbristen inom byggsektorn. Det aktuella ärendet handlar om ett övernattningsboende med 50 bäddar.

Annons

Annons

Byggde utan tillstånd

För ett år sedan gav kommunen bygglov till en ombyggnation från vårdlokal till bostadsändamål för fastigheten som ligger i kvarteret Blåsippan längs Källeliden i Skillingaryd. Det skedde i efterhand eftersom bygget hade startat utan vare sig lov eller startbesked. Följden blev då en sanktionsavgift på 200 000 kronor.

Därefter överklagades kommunens beslut av grannar i området. De anmärkte på ändringen från bostadshus till härbärge, med allt vad det innebär i fråga om exempelvis störande ljud, ökad trafik och nedskräpning.

Länsstyrelsen tog i mars 2018 parti för grannarna och upphävde nämndens bygglov och dess klartecken till att bygga om lokalens vind till bostäder.

Länsstyrelsen har bollen

När ärendet i slutet av september kommer upp nästa gång i nämnden föreslogs en uppmaning, utan vite, att inte använda den del av byggnaden som beslutet avser. Men i protokollet framgår det att nämnden ändå beslutade om vite. Detta sattes till 50 000 kronor per månad och skulle gälla från den 1 november om lokalen då fortfarande används som boende.

Det beslutet överklagades i sin tur den 16 oktober och kom till länsstyrelsen i förra veckan, som nu alltså har bollen.

Zenergy meddelar att det nu bor folk på adressen, men inte på övervåningen - som ombyggnationen har handlat om.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan