Annons

Annons

Annons

Fåglabäck

Följ med in i Fabrikens nya lokaler

Text

Nya, större och fräscha lokaler med mer verksamhet. Det är vad som väntar när Fabrikens brukare återvänder.

Så här kan det gå när den tidigare ägaren inte tar ner skylten. Bokstäverna räcker inte för att skriva vare sig ”Fabriken”, ”Stjärnan” eller ens ”Stjärnfabriken”.

Vi har fått en förhandstitt på de lokaler i Skillingaryd där Fabrikens verksamhet ska flytta in. Ja, det kanske bör nämnas att även den verksamhet som går under namnet Stjärnan ska in under samma tak. Skämtsamt kallas lokalerna därför Stjärnfabriken.

Läs mer: Klart: Kommunen köper Skillingarydssalvans gamla lokaler

Verksamhetschef Mona-Lill Sjöland, fastighetschef Torbjörn Ivarssonoch områdeschef Mateo Gracin.

Annons

Annons

Hiss ska installeras

Stjärnans verksamhet har hittills varit lokaliserad till Jupiter i centrala Skillingaryd. Inom den öppna verksamheten för människor med funktionshinder finns även Knuten, som i dag finns på Framgången i Vaggeryd.

Läs mer: Julförsäljning på Knuten

Utanför byggnaden står en hel rad med hantverkarbilar; som snickare, elektriker, data, larm och vvs. Inne i byggnaden har det just varit byggmöte, med mycket att diskutera. Avloppet ska flyttas, en hiss ska installeras, väggar ska tas upp, fönster flyttas och lastkajen på baksidan ska byggas in och isoleras.

Så här är utsikten mot centrum från andra våningen. Många hantverkare har ärenden i lokalerna.

Här ska det bli hiss - men inte till 3:e våningen.

Vad ska hända med den gamla entrén?

På baksidan finns det en tomt som kan användas för odling - om personal och brukare har intresset.

Den frostade rutan antyder ett förflutet som väl knappast passar in i lokalens framtida verksamhet.

Annons

Ett kök som kan komma väl till pass vid möten eller kanske som personalmatsal.

Annons

Mateo Gracin kommer att ansvara för verksamheten i byggnaden.

Plats för en porlande bäck eller kanske ett dolt avloppsrör.

Här ska det bli omklädningsrum för brukare.

Godsintaget i södra änden. till det norra ska mat levereras.

Det var här Skillingarydssalvan blandades. Ny användning är matsal.

Här har det skett in och utleveranser, någon gång. När byggfolket är klara ska utrymmet vara inbyggt och maskinerna flyttade till träverkstaden.

På övervåningen finns det stora ytor för dans, teater eller kanske gymnastik.

Annons

Här har det blandats whisky.

”Har ändrats tidigare”

– Tittar man noga, syns det att byggnaden har ändrats och byggts till i flera omgångar tidigare. Vissa innerväggar har tidigare varit ytterväggar, konstaterar Torbjörn Isaksson.

Annons

Totalt kommer det att kunna vara ett 30-tal brukare med 7 stycken personal som vistas i byggnaden. Det innebär att det inte bara kommer att finnas terapiarbetsplatser utan även arbetsrum för personalen, två stycken omklädningsrum, matsal, rum för fri aktivitet och möjlighet till möten för såväl den egna personalen som för andra kommunala arbetsplatser.

– Här finns gott om plats - byggnaden är egentligen i tre plan, där det är möjligt att ha verksamhet på samtliga. Men vi kommer bara att använda två av dem, eftersom det annars blir problem med brandskyddet, berättar fastighetschef Torbjörn Isaksson.

Tidigare Skillingarydssalvan, blivande Stjärnfabriken.

Mateo blir verksamhetschef

På sidan av fabriksverksamheten finns mindre rum där det finns möjlighet till enskilt arbete för de som är nya i verksamheten. Annars är just kontakten och umgänget med andra människor ett av själva målen med verksamheten.

Läs mer: Fabriksjobb livet för Josefin

För att logistiken ska flyta är entréer och godsintag på väg att flyttas. Tidigare kom de flesta in genom dörren mittpå byggnaden. Personalen kanske fortsatte till sina arbetsplatser på bottenvåningen, medan tidigare ägaren Roger Svenningsson tog med kunder till våning 2 för att prata whisky eller hudvårdsprodukter.

Nu blir det Mateo Gracin, som kommer att ratta verksamheten i byggnaden.

Fotnot: Socialförvaltningen har redan viss verksamhet på Smedjegatan i Skillingaryd, i form av Mötesplats - för främst missbrukare. I den byggnaden finns även projektfinansierade All:in som bedriver yrkesutbildning för bland annat invandrare.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan