Annons

Annons

Annons

Redaktionen tipsar om saker att göra i helgen

Text

Vad ska man hitta på i helgen egentligen? JP:s redaktion tipsar om en skön, rolig och spännande helg i Jönköpingsområdet.

Här är åtta saker som händer i Jönköping med omnejd under helgen.

"Terra Incognita" av Paul Fägerskiöld.

En riktig konsthelg

Konst. Inte mindre än tre nya konstutställningar öppnar den här helgen. På lördag är det vernissage för den nya Paul Fägerskiöld-utställningen på Jönköpings läns museum. Konstnären har fått årets stipendium från Åke Andréns stiftelse på en halv miljon. Ungefär samtidigt inviger Österängens konsthall årets öppna salong. Förra året medverkade 150 personer i salongen, där deltagandet är helt frivilligt och där ingen jury är med styr innehållet. Den tredje utställningen som öppnar i helgen är Staffan Holm-utställningen i Vandalorums Formlada. Efter den vackra Sigrid Persson-Melin-satsningen fylls rummet nu med en stor platsspecifik installation och av föremål i glas.

Annons

Annons

Mer information: Paul Fägerskiöld-utställningen har vernissage på lördag klockan 13, då konstnären finns på plats för att berätta om sitt konstnärskap. Öppen salong på Österängens konsthall har vernissage på lördag klockan 13. Staffan Holm-utställningen har vernissage på lördag klockan 14 och invigs då av Vandalorums tillförordnade konstnärliga chef Karl Dunér. Formgivaren medverkar.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

The Goodbye Girls.

Svängig folk eller röjig punk

FOLK. På Spira på lördagskvällen blandas bluegrass med svensk folkmusik när amerikanska kvartetten The Goodbye Girls spelar under Vätterfolks flagg. Gruppen är baserad i Boston men har förutom amerikanska medlemmar även en banjospelare från Kanada och en violinist från Sverige. Sammansättningen har gjort att de har skapat sig ett lite eget sound som utan en sekunds tvekan kan beskrivas som väldigt svängigt.

PUNK. Om den akustiska gitarren och basen inte riktigt räcker för att få till en härlig lördag kan man alltid gå ner till Sofiehof Underjord och klubben Lilla Jerusalem. Där spelar nämligen klassiska punkbandet Troublemakers från Göteborg. Med sig har de dessutom Hyrda Knektar och Posso Kongro. Visst låter det som en rejäl helkväll?

Mer information: The Goodbye Girls spelar på Spira med start 19.00. Biljetter kan du köpa här. Troublemakers med flera spelar på Sofiehof Underjord med start 21.00. Biljetter går att köpa över swish eller i entrén.

Annons

Annons

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Julen kommer allt närmre och julmarknaderna fortsätter.

Julmarknad eller barnfoto

JULMARKNAD. Den som inte blev mätt på julmarknader förra helgen kan besöka 4H-gården Vissmålen på lördag. De bjuder in till familjedag med bland annat ponnyridning, försäljning av lokalt hantverk och kaffeservering.

FOTOGRAFERING. På Ikea Jönköping erbjuds gratis barnfotografering utan köptvång på lördag och söndag.

Mer information: 4H-gården Vissmålen har öppet mellan klockan 16 och 19 lördagen den 8 december. Mer information på vissmalen.se.

Fotografering på Ikea pågår mellan klockan 10 och 18 lördagen den 8 december och mellan klockan 10 och 17 söndagen den 9 december. Mer information genom www.studioexpress.se/barnfotograferna.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Spelhjälpen sänder från Hovrättstorget under hela helgen.

Spelhjälp för Musikhjälpen

MUSIKHJÄLPEN. Musikhjälpen har ju blivit något av en (nästan) kalenderlagd tradition i vårt avlånga land, och trots att Jönköping inte förärats med att vara värd för den uppskattade glasburen 2018 betyder inte det att vi ska vara sämre än Lund! Mellan den 4-8 december anordnas Spelhjälpen på Hovrättstorget, ett event som ska samla Jönköpingsborna för att samla in pengar till Musikhjälpen. Årets ämne och samtal kommer att handla om funktionsvariationer under banderollen ”Alla har rätt att funka olika”! Ett fint initiativ med en spännande utformning om ett mycket viktigt ämne – tre ingredienser som jag tror kommer vara ett vinnande trevligt recept.

Mer information: Spelhjälpen sänds live på bland annat Youtube.

Sophia Magasanik är tf. sociala medieansvarig för Hall Media AB.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan