Annons

Annons

Annons

Fåglabäck

”I det här lilla samhället behöver man inte vara ensam över jul”

Text

Det är inte alla som har någon att umgås med på julafton. Det vill man råda bot på i Skillingaryd och har därför sett till att det finns möjligheter att träffa människor och ta en bit mat under nästan hela julafton.

– I det här lilla samhället behöver man inte vara ensam över jul. Det är tanken i alla fall, säger Mattias Östenälv som är pingstpastor och en av de som ligger bakom initiativet.

Siri, Frida, Alvar och Ola Ulrikanäs spelade spel tillsammans med Efram och Jeanette Östenälv. ”Det är kul att hjälpa till så att andra får en rolig jul”, sa Frida om att hjälpa till på Mötesplats Skillingaryd på julafton.

Under julaftons förmiddag och tidig eftermiddag arrangerades det en jullunch på Mötesplats Skillingaryd för de som känner någon sorts utanförskap. Där gick det, förutom att äta en jullunch, att spela sällskapsspel eller bara umgås lite tillsammans.

Annons

Annons

– Jag har en julnattsmässa vid 23 i Pingstkyrkan och eftersom jag ändå jobbar på julafton tänkte jag att man skulle försöka göra något mitt på dagen. På eftermiddagen vill man gärna vara med familjen, men mitt på dagen fanns det läge och jag kände att om jag kör på det här så kommer jag att få hjälp från alla möjliga, säger pingstpastorn Mattias Östenälv.

Och hjälp fick han och de andra engagerade. Mattias berättar att det ha ringt frivilliga som hjälper till och även kommit in folk från både Pingstyrkan och Svenska kyrkan som ser till att allt fungerar.

Mattias Östenälv, pingstpastor i Skillingaryd, var en av initiativtagarna till julfirandet på Mötesplats Skillingaryd.

Företag gick in och sponsrade så att det gick att göra jullunchen, sedan har frivilliga hjälpt till för att genomföra det.

Miia Anserén sjöng en jullåt och en avskedssång till sitt missbruk under jullunchen.

Dessutom hade flertalet företag sponsrat med pengar så att det gick införskaffa julmat till lunchen.

Under eftermiddagen och kvällen hölls det även "Jul tillsammans" i IOGT-NTO:s lokaler ända fram till sen kväll.

Annons

– Det är väldigt bra täckning här i Skillingaryd, i det här lilla samhället behöver man inte vara ensam över jul. Det är tanken i alla fall, säger Mattias.

Annons

Vad betyder det här för de som kanske inte har någon kring julen?

– Jag tror att det betyder mycket för de som sitter ensamma. Julen är ju glädje och fest för oss som har det bra över jul, som har familjer som de trivs med och har förutsättningar. Men det kan ju vara en tuff period för de som inte har det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan