Annons

Annons

Annons

Annons

Höghushotellet

Regionens hus måste kanske målas om

Det kanske inte räcker med att laga sprickorna i Regionens hus.

Annons

Höghushotellet blir både dyrare och försenat. Nästa dråpslag kan bli att det inte räcker med att laga sprickorna i Regionens hus.

Byggnadsantikvariska konsulter utreder nu hur husets värde ska kunna återställas. För att göra det måste kanske hela huset målas om.

LÄS MER: Höghushotellet blir försenat – och dyrare

Den stora gråa byggnaden stod klar 1874 och var Tändsticksbolagets huvudkontor och en byggnad där bolaget ville visa sina muskler. Både utvändigt och invändigt var huset en imponerande byggnad. Sedan i somras är ingår Regionens hus i byggnadsminnet som omfattar Tändsticksområde. Det är i Regionens hus som det blev sprickor när Skanska började sitt arbete med höghushotellet efter semestrarna i somras.

Annons

Annons

Mattias Sörensen, enhetschef för byggnadsminnen på länsstyrelsen, har varit i kontakt med de byggnadsantikvarier i Göteborg som ska utreda hur skadorna efter Skanskas höghusbygge ska återställas. De har varit i Jönköping och gått igenom Regionens hus och G–huset, huset med det platta taket som ska byggas ihop med höghushotellet, ska återställas.

– Vi delar deras tolkning av vilket värde byggnaderna har haft och på vilken nivå de bör återställas. När det gäller Regionens hus måste kanske hela huset målas om för att det ska återfå sitt rätta värde, säger Mattias Sörensen.

Det är ett stort hus att måla om och med många byggnadsställningar kommer det att kosta en rejäl slant. En gång i tiden målades huset med kalkfärg.

Är det rimligt att begära att hela huset ska målas om?

– Det är viktigt att huset inte ser förfallet ut. Risken är att det blir fläckigt av lagningar. Vad som är rimligt får vi ta en diskussion om när konsulternas rapport blir klar. I sista hand blir det en fråga för kommunen och Skanska men där kan vi vara med i diskussionerna, säger Mattias Sörensen.

Kraven på att återställa det så kallade G–huset är lägre. Där har det blivit sprickor på husets ena gavel.

– Men eftersom G–huset ska byggas ihop med höghushotellet och gå igenom omfattande förändringar så är kraven på att det ska återställas inte lika högt som för Regionens hus, säger Mattias Sörensen.

Annons

Han är glad över att Tändsticksområdet, dit också G–huset tillhör, har blivit ett byggnadsminne och därmed har fått ett starkare skydd.

Annons

Är du rädd för att det ska bli fler skador på byggnaderna?

– Jag tror nog att Skanska kommer att tassa fram försiktigt framöver. Den metod de nu har presenterat verkar ha fungerat bra och det har inte kommit fram några indikationer på några nya sprickor, säger Mattias Sörensen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan