Annons

Annons

Annons

Annons

Allt om Smålands litteraturfestival

Smålit lockar stora författare till Jönköping – se hela schemat

Text: 

Lyssna till några av landets just nu hetaste författare, mingla runt på bokmässan och kika på lokala författares verk eller gå på fotoutställning där landsbygden porträtteras bortom kosläpp och röda stugor. Årets utbud på Smålit, som pågår 8-11 februari, ska tillfredsställa de flesta. "Vi är väldigt stolta" säger kulturredaktör Emilia Söelund om årets program.

Hall Medias kulturredaktör Emilia Söelund delar med sig om sina bästa tips inför Smålit 2019.

För fjärde året i rad anordnas litteraturfestivalen Smålit i Jönköping, Värnamo, Nässjö och Tranås. Festivalen, som först bara fanns i Jönköping, har vuxit sig starkt och utökat med en ny ort för varje år.

Hall Medias kulturredaktör Emilia Söelund och festivalkoordinator Rebecca Lidén inviger litteraturfesten i Jönköping den 9 februari bland annat genom att dela ut Smålits migrantpris till vinnaren, Pooneh Rohi.

Sedan är litteraturkalaset igång i Jönköping.

Annons

Precis som på vilken annan festival som helst går det inte att ta del av allt som erbjuds, man måste välja och sedan försöka hinna med så många stopp som möjligt.

Annons

Dagprogrammet, som är gratis för alla besökare, är fullspäckat med tillfällen att möta idoler och likasinnade. Målgruppen för festivalen är egentligen gränslös, tanken är att det ska finns något för alla.

– Vi är väldigt stolta över årets program. Det är så många som har bidragit till att det ska bli bra, det är häftigt att se, säger Söelund.

Skilda världar beskrivs

Temat för årets Smålit är landsbygd, ett ganska brett men viktigt ämne, menar Söelund. Ämnet är ständigt aktuellt och skapar ofta debatt. Under fyra dagar utforskar festivalen vårt kluvna förhållande till just landsbygden. Hur porträtteras den egentligen i litteraturen, samhällsdebatten och i politiken?

Vitt och brett visar det sig, ibland väldigt romantiserat med en positiv och idyllisk bild om hur livet på landet ser ut. Men även motsatsen, då bilden ibland handlar om avfolkning och sociala problem.

– Det känns som att temat ligger i tiden, med relationen mellan centrum och periferi. Både på riksplan mellan Stockholm och övriga landet, men också inom vår region, säger Emilia Söelund.

Söelund tycker om tanken på att alla viktiga samtal inte enkom behöver hållas i huvudstaden. Att kulturlivet ibland kan röra sig hit och påminna, kanske främst oss själva, om att ett viktigt samtal också kan pågå här.

Årets program är mastigt och kändistätt. Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri, Ann Cleeves och Jönköpingssonen Björn Larsson för att nämna några.

– Jag tror att man fått upp ögonen för Smålit, i början när jag skulle boka författarbesök fick jag först förklara vilka vi är och vad vi gör, det behöver jag inte nu. Vi får en helt annan uppmärksamhet när vi släpper nyheter och i dag skriver andra medier om oss, säger Söelund.

Annons

Annons

Söelund tipsar

Om kulturredaktören själv får välja blir det svårt, det finns mycket att se men hon vill tipsa om bokmässan där ett 70-tal författare, förlag och litterära sällskap visar upp sina verk.

– Det går verkligen att hitta roliga lokala böcker, där bör man kunna fynda.

Nytt för i år är att konsten fått ta plats på Smålit med fotoutställningar och konstprogram.

Emilia Söelund och hennes medarrangörer kommer ha mycket att stå i och är kanske de som hinner se minst av festivalen men några punkter får inte missas.

Söelund nämner bland annat Pija Lindenbaum.

–Jag är kanske inte rätt målgrupp men hennes böcker har ju nästan alla en relation till, hon är en ikon inom sitt område.

Under lördagseftermiddagen hålls ett panelsamtal, Unga kvinnor 2.0, som kretsar kring den 150 år gamla boken Unga kvinnor och debatten ska handla om hur dagens unga kvinnor porträtteras idag.

Runt hörnet och nästan samtidigt kommer en mediedebatt hållas.

– Eftersom jag jobbar med media utanför storstaden ser jag fram emot debatten där vi ska diskutera hur vi även i framtiden kan säkra journalistiken utanför storstäderna. Det är extremt viktigt och jag är glad över att det kommer så inflytelserika personer inom branschen för att delta.

Pija Lindenbaum tillhör svenska eliten av bilderboksskapare.

Jonas Hassen Khemiri har tidigare prisats med Augustpriset och är nu aktuell med romanen Pappaklausulen..

Annons

Björn Larsson är född i Jönköping och har skrivit tolv romaner.

Annons

Sara Stridsberg är aktuell med romanen Kärlekens Antarktis.

Under kvällen, den delen av programmet som kräver ett biljettköp, tar festivalens tyngsta namn plats på författarscenen i Teatersalongen på Spira. Emilia Söelund är moderator.

– Det är lite nervöst, men det ska bli roligt. De är kända på olika sätt. Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg är några av Sveriges främsta författare. Ann Cleeves publik har följt hennes karaktärer på tv. Björn Larsson är relativt okänd i Sverige men superkänd i Europa, han har en trofast publik.

FOTNOT: Läs allt om Smålit genom att trycka på taggen ”Allt om Smålands litteraturfestival” nedan. Smålit 2019 arrangeras av Hall Media, Kultur- och fritidsförvaltningen Jönköpings kommun, Kulturförvaltningen Värnamo kommun, Nässjö Kommun, Region Jönköpings län och Tranås kommun.

Annons

Annons

Till toppen av sidan