Annons

Annons

Annons

Jönköping

Vaccin mot vattkoppor kan snart ges till alla barn

Text

De flesta får vattkoppor någon gång i livet och oftast inträffar sjukdomen under småbarnsåren.

Under 2019 är det möjligt att Folkhälsomyndigheten godkänner att ett vaccin mot sjukdomen ges till svenska barn.

De flesta drabbas av vattkoppor som barn.

För ett år sedan påbörjade Folkhälsomyndigheten utredningen om vaccinet kunde införas i Sverige. Senare under 2019 ska utredningen presenteras för socialdepartementet och därefter ska regeringen ta beslut om vaccinet ska införas i det allmänna svenska vaccinationsprogrammet, skriver TT.

Annons

Annons

– Vi har väldigt höga krav på ett vaccin som ska ingå i ett nationellt program, så nyttan måste väldigt tydligt överväga riskerna, säger Adam Roth, enhetschef för vaccinprogrammen på Folkhälsomyndigheten.

I utredningen om vaccinet är det tre aspekter som måste övervägas: Att förebygga sjukdomar, att det ska vara samhällsekonomiskt motiverat och att det ska vara etiskt motiverat. Resultat från USA, där vaccinet har förekommit sedan 1995, visar att antalet fall av vattkoppor sjönk med 82 procent mellan år 2000 och 2010.

– Det är ett effektivt vaccin. Vaccinerar man med två doser tar man i princip bort cirkulationen av vattkoppor i samhället, säger Adam Roth.

Vattkoppor är oftast en lindrig sjukdom, men väldigt smittsam. Dock innebär det att sjukdomen får en hel del samhällsekonomiska konsekvenser, bland annat då föräldrar under en tid behöver stanna hemma från jobbet med sjuka barn.

Omkring 300-400 fall per år med barn med vattkoppor beräknas vara i behov av sjukhusvård och ungefär hälften så många bland vuxna brukar vara i behov av sjukhusvård.

TT: Finns det några medicinska risker med ett vattkoppsvaccin?

– Det är inte självklart vad vi kommer att komma fram till. Det är det som utredningen kommer att visa, så jag kan inte helt förekomma det, säger Adam Roth.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan