Annons

Annons

Annons

Stortorget

Carlsson: KD hade inte närmat sig SD eller V om Alliansen hållit ihop

Text

KD hade inte sträckt ut handen till SD och V om Alliansen hade hållit ihop. Det säger Andreas Carlsson från Mullsjö, gruppledare för KD i riksdagen.

– Då hade vi inte behövt diskutera detta, säger han.

Andreas Carlsson från Mullsjö, gruppledare för KD i riksdagen, säger att KD inte hade övervägt att börja förhandla SD och V om Alliansen hade hållit samman.

Andreas Carlsson stöttar Ebba Bush Thors nya hållning att förhandla med alla partier i riksdagen, även SD och V.

– Jag tror att många är trötta på den här fixeringen av ett av riksdagens partier och att andra partier avstår från att lägga fram sin egen politik för att den riskerar att få stöd av SD. Vi i KD är trygga i våra värderingar och blir inte Socialdemokrater för att vi samtalar med Socialdemokraterna. Vi kan prata med alla partier i riksdagen i syfte att få igenom så mycket av vår politik som möjligt. Men vi kommer inte att förhandla bort våra sakpolitiska förslag eller värderingar, säger Andreas Karlsson.

Annons

Annons

Han menar att det är stor skillnad på att KD nu öppnar upp för förhandlingar med alla partier jämfört med hur partierna i Januariöverenskommelsen ändrade sin politik för att nå ett samarbete.

”Inte ett historiskt misstag”

KD:s ställningstagande har bemötts av hårda kommentarer från Liberalerna och Centerpartiet.

– Vi noterar det, men deras beslut att göra upp med S och i praktiken bli ett stödparti till regeringen har förändrat det parlamentariska läget och gjort att vi varit tvungna att diskutera den här frågan, säger Andreas Carlsson. Han fortsätter:

– Det här är inte ett historiskt misstag (som Centerpartiets Annie Lööf beskrev KD:s besked). Hur kan det vara det att få ett så stort stöd som möjligt för sin politik? Jag tror att många förväntar sig det av partiet de har röstat på, att man vill genomföra politiken man gick till val på.

Andreas Carlsson hoppas kunna komma tillbaka till ett borgerligt samarbete med C och L där man är mer intresserade av att gå igenom borgerlig politik än att positionera sig kring andra partier.

Alf Svensson tycker att KD:s nya linje har fått alldeles för stora proportioner. ”Man måste kunna samtala med alla människor, annars gör man sig själv alldeles för helig”, säger han.

Alf Svensson: ”Fullständigt orimligt”

Mr. KD i egen hög person, Alf Svensson, stöttar också den nya partilinjen. Han tycker det är fullt rimligt för KD att samtala och förhandla med V och SD.

– Man samtalar med alla förtroendevalda i Sveriges riksdag, vem det än är. SD har en miljon väljare bakom sig och då vore det fullständigt orimligt att inte samtala med företrädare från det partiet, säger Alf Svensson.

Annons

Annons

Han nämner som ett exempel att KD skulle lägga fram ett förslag om att införa 12 000 fler poliser och att man då skulle fråga förslagsvis SD om de kunde rösta på det förslaget.

– Då kanske de säger nej för att de vill ha 11 000 poliser. Det är ett skämt från min sida, då de naturligtvis skulle förespråka 13 000 poliser. Men då uppstår en förhandling och hellre än att inte få några nya poliser alls får man kanske ställa upp på 12 500 poliser för att nå fram till något som man är starkt positiv till.

”Sverige har inte en miljon nynazister”

Han tycker att Ebba Bush Thors besked har fått alldeles för stora proportioner.

– SD har en miljon väljare, men Sverige har inte en miljon nynazister. Däremot finns det väldigt många som gör SD till martyrer för att man tycker det är konstigt att ingen kan samtala med SD, säger Alf Svensson och fortsätter:

– Jag har samtalat med någon som satt i bunkern på Kumla, korresponderat med (Lars-Inge) Svartenbrandt och skrev förordet till polismördaren Tony Olssons bok. Man måste kunna samtala med alla människor, annars gör man sig själv alldeles för helig.

Alf Svensson tror inte att KD:s nya linje kommer att få några stora konsekvenser, utan ser det som ganska naturligt. Däremot tycker han inte att KD ska samarbeta med SD eller V.

– Vi har helt olika ideologiska rotsystem, så det går inte. Så är det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan