Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Arbetsförmedlingen lägger ner nya kontoret i Vaggeryd efter 1,5 år

Text

Under torsdagen kom Arbetsförmedlingens beslut om att stänga kontoret i Vaggeryd.

– Bekymret är att AF knoppar av sin lokala närvaro. Den har betytt oerhört mycket för oss, säger Jenny Andersson som är chef vid kommunens arbetsmarknadsenhet, AME.

Vissa dagar har Arbetsförmedlare med särskild kunskap om förhållandena i Vaggeryds kommun funnits på plats i egna kontor hos AME.

Vad är Arbetsförmedlingen 2019, och vad har dess roll varit i Vaggeryd? Klart är att myndigheten har tappat sin monopolställning som förmedlare av jobb till den som vill byta eller har blivit uppsagd. Även om AF fortfarande är ett bra alternativ, finns det många andra aktörer, däribland bemanningsföretagen. Under den senaste lågkonjunkturen fungerade Arbetsförmedlingen mest som en registrerande myndighet, dit det var viktigt att infinna sig för att få olika former av ersättningar.

Annons

Läs mer: AME & AF: Två myndigheter under samma tak

Annons

Lämnade Skänkelund 2017

För ett och ett halvt år sedan, i samma veva som lågkonjunkturen tagit slut, flyttade AF från Skänkelund, in under samma tak som AME. Enligt Jenny Andersson var det en utmärkt lösning:

– I och med att vi i dag till stor del jobbar med samma kunder; långtidsarbetslösa, nyanlända och ungdomar som inte klarat av gymnasiet har det det varit lätt att tillsammans hitta flexibla lösningar. Det är ett samarbete som har fört oss till en andraplats i landet vad gäller att ordna jobb åt de här grupperna.

Ur arbetsmarknadsenhetens synvinkel är AF en uppdragsgivare. Och alla som slussas till AME har med sig någon form av remiss.

AF:s besked om att kontoret i Vaggeryds kommun läggs ner, innebär fysiskt att säga upp hyran av två kontorsrum.

Två kontorsrum

Fysiskt sett handlar det för Arbetsförmedlingen om att säga upp ett avtal om att hyra två kontorsrum. Jenny Andersson räknar med att det sker relativt snart.

– Vissa veckor har de varit här varje dag och till och med behövt ytterligare något rum. Andra veckor har kontoren stått tomma.

Hur ska ni klara samverkan i fortsättningen?

– Det riskerar att bli en försämring för de drabbade grupperna, och att de fina kurvorna viker neråt. Men på något sätt måste vi chefer se till att vi fortsätter att arbeta mot samma mål, det ger ett bra signalvärde.

I övrigt kan inte Jenny Andersson svara på vad som ska hända. Dels är beslutet från Arbetsförmedlingen bara några timmar gammalt, dels vet hon inte exakt hur den statliga myndigheten har tänkt lösa åtgärder runt olika grupper i framtiden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan