Annons

Annons

Annons

Centrala Öster

Rekordstort intresse inför klädbytardagen

På lördagen är det dags att byta vårgarderob igen när Naturskyddsföreningen i Jönköping arrangerar klädbytardag för sjunde gången. I år liksom i fjol ingår evenemanget i Stora Bytardagen på Jönköpings läns museum.

Pia Larsson från Naturskyddsföreningen hämtar klädkartonger till klädbytardagen hos Erikshjälpen.

– Det är ett större intresse än någonsin, att döma av alla som gillat oss på Facebook, säger Pia Larsson på Naturskyddsföreningen.

– Så ligger det också i tiden med återvinning, klimatfrågorna är mer aktuella än någonsin.

Annons

Annons

Att klädindustrin är en miljöbov är inget nytt. Den står för nära sju procent av världens klimatutsläpp. Ett sätt att minska klädernas miljöpåverkan är att ge dem längre liv, alltså använda dem många gånger istället för att köpa nya och slänga de gamla.

– Genom att köpa second hand och byta till sig kläder kan man spara in upp till 97 procent av energin som går åt för att göra nya kläder, säger Pia Larsson som när JP träffar henne är på Erikshjälpen och får några klädkartonger att hänga till öppningsdags.

Statistiken säger att vi svenskar har över 120 plagg i garderoben och hälften brottas med överfulla garderober. Ändå köper vi i genomsnitt 14 kilo nya kläder och textilier varje år.

– Kan man få kläder att leva lite längre kan vi också få oss själva att leva lite längre, säger Pia Larsson. Dessutom är ju smaken och modet mer personligt i dag än det var för tio år sedan. 2019 är antalet second hand-butiker i Jönköping hela sex stycken, plus en i Habo.

På Stora Bytardagen kan du också byta garn, konst, växter och böcker. Det blir workshoppar där man lär sig laga kläder, förnya kläder med applikationer och knyta makramé.

Fotnot: Naturskyddsföreningen uppmuntrar att ta med fem fina plagg till Stora Bytardagen på Jönköpings Läns Museum. Öppettiden är kl 11-15. Medarrangörer är Jönköpings läns Hemslöjdsförbund, Jönköpings kommun och Jönköpings läns museum.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan