Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Föreningsmiljön behöver goda förebilder

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 24–26 maj hålls Riksidrottsmötet i Jönköping.

Annons

God idrott präglas av klokt ledarskap, skriver Svenska Gymnastikförbundet.

I alla sammanhang måste idrottsrörelsen präglas av goda värderingar, etik och moral. Det är en förutsättning om vi ska upplevas trovärdiga men också en förutsättning om vi ska kunna möta en mångfald av människor som vill träna, idrotta, tävla och motionera hela livet i en idrottsförening.

Inom föreningsidrotten har vi ett särskilt ansvar att se till att alla får vara med. Samtidigt måste vi agera kraftfullt om det inom verksamheten finns personer som inte är lämpliga som ledare eller om osunda kulturer, mobbning, övergrepp och diskriminering växer fram. Det kan aldrig vara en rättighet att ha ett ledar- eller tränaruppdrag.

Faktum är att Gymnastikförbundet för ett par år sedan gick igenom ett stålbad. Jonas Stiers utredning (2012) konstaterade att kränkningar och pressen på barn och ungdomar inom vissa delar av tävlingsverksamheten inte bedrevs i barnkonventionens anda. Omedelbart inleddes ett omfattande förändringsarbete och under de efterföljande åren implementerades en ny strategi Svensk Gymnastik Vill med uppförandekod, Gymnastikombudsman samt en juridisk nämnd.

Annons

Annons

Gymnastikförbundet har nu låtit genomföra en oberoende utvärdering i syfte att följa upp förbundets förmåga att efterleva de åtgärder som implementerats. Genomlysningen visar att Gymnastikförbundet sedan 2014 har haft cirka 10 ärenden kopplade till avvikelser från den gemensamma värdegrunden.

Oroande är att Gymnastikförbundets juridiska nämnd, som har haft 3-5 ärenden per år, bedöms vara ett mestadels tandlöst verktyg på grund av den korta preskriptionstiden på två månader för anmälan. Preskriptionstiden gör att någon påföljd i de flesta fallen inte kan utdömas.

Förutsättningarna för detta kan dock ändras nu i helgen när idrottsrörelsens alla 71 förbundsledningar samlas för Riksidrottsmöte i Jönköping. På Riksidrottsmötet 2017 bifölls Gymnastikförbundets motion avseende att ta fram en etisk uppförandekod för hela idrottsrörelsen samt att inrätta en Idrottsombudsman. Riksidrottsstyrelsen fick också Riksidrottsmötets uppdrag att göra en översyn av preskriptionstiden för förseelser som kan vara utsträckta i tid.

Idrottsrörelsens uppförandekod samt en nyinrättad Idrottsombudsman har kommit på plats. På Riksidrottsmötet nu i helgen föreslår Riksidrottsstyrelsen ändringar som innebär att en individ ska kunna anmäla en allvarlig kränkning upp till tio år efter förseelsen, istället för som idag två månader. Ett nytt förslag är också att kunna stänga av en person på upp till tio år vid allvarlig kränkning. Vi uppmanar därför idrottsrörelsens ombud att ställa sig bakom dessa förslag på Riksidrottsmötet.

Annons

Annons

Att vara goda förebilder, respektera allas lika värde och att vara lyhörd för den enskildes behov är synsätt som landets gymnastikrörelse ställt sig bakom. Gymnastikförbundet driver idag ett målmedvetet värdegrundsarbete och har infört en ny utvecklingsmodell med tillhörande nyckelfaktorer för en sund förenings- och träningsmiljö. Regelbundet kommer vi låta genomlysa verksamheten med målet att kunna erbjuda en trygg och säker tränings- och tävlingsmiljö för alla.

Med över en kvarts miljon medlemmar i nästan 90 procent av landets kommuner är Svensk Gymnastik en stor del av många människors vardag. Man bör också ha i åtanke att 13 procent av landets 7-12 åringar är medlemmar i en gymnastikförening och är ett av få specialidrottsförbund där antalet pojkar i åldern 7-12 år ökar. Alla vuxna som finns i barn och ungas föreningsmiljö förväntas vara goda förebilder. Något annat är inte ett alternativ.

Anna Iwarsson

Förbundsordförande Svenska Gymnastikförbundet

Suzanne Lundvall

Vice förbundsordförande Svenska Gymnastikförbundet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy