Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Lägg ner Jönköping Airport

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hur länge ska Jönköpings kommun fortsätta att kasta in pengar i sin flygplatsverksamhet? 2018 blev underskottet 20 miljoner. Detta trots att regionen årligen stoppar in sex miljoner och staten två miljoner i driftsbidrag. Det är dags att fråga sig ”Vad får vi för pengarna?”

Vänsterpartisten Thordis Samuelsson tycker inte att kommunen ska satsa mer pengar på Jönköping airport.

Enligt ägardirektivet är kommunens motiv för att äga Jönköping Airport AB att flygplatsverksamheten ska främja tillväxt och utveckling i kommunen med omnejd. Ger denna främjarverksamhet ett resultat som är värt 20-30 miljoner per år? Kommunen har ägt flygplatsen i snart tio år. Det kanske vore på sin plats med en utvärdering?

Annons

Annons

Enligt ägardirektivet är verksamhetsmålet att öka flygtrafiken och annan affärsverksamhet på Jönköping Airport så att lönsamhet uppnås. Att öka flygtrafiken lär bli svårt. Titta på passagerar- och fraktstatistik, på Transportstyrelsens prognoser och på de åtgärder som måste till för att rädda klimatet. Inget av detta talar för en ökad flygtrafik, åtminstone inte på småflygplatser som Jönköping Airport.

Den inrikes passagerartrafiken har minskat med 20 procent, den utrikes med 34 procent (delvis beroende på nedlagd Frankfurtlinje) om man jämför perioden januari – april 2019 med samma period föregående år. Frakten har minskat med drygt tio procent. Minskningen av passagerare och frakt har pågått sedan 2017. Hur ser bolagets styrelse och ägare på möjligheten att uppnå målet lönsamhet? Hur länge kan man fortsätta driva ett bolag med miljonförluster utan någon förbättring i sikte?

För att klara klimatet måste vi få bort fossila bränslen genast, inte om 20 eller 30 år. Att ersätta allt dagens flygbränsle med biobränslen och elflyg låter sig inte göras på kort tid. Därför måste flygandet minska de närmaste åren. Vad gäller inrikesflyget så är detta en trend på alla landets flygplatser.

Att driva flygplats till de höga kostnader som Jönköpings kommun gör är inte försvarbart. Lägg ner flygplatsen och använd marken till något som verkligen bidrar till kommunens utveckling, som till exempel mer industrimark.

Annons

Det är förvånansvärt tyst om förlusterna i Jönköping Airport. Är det bara Vänsterpartiet som tycker att pengarna kan användas till något bättre än folks flygresor?

Thordis Samuelsson

V-ledamot i kommunstyrelsen

Jönköping Airport är en förlustaffär för kommunen och bör läggas ner, tycker insändarskribenten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan