Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet mitt i sommarvärmen: Jönköping byter strategi igen hur man ska fira nyår

Annons

Mitt i sommarvärmen kom Jönköpings kommun med ett nytt besked hur nyår ska firas i Jönköping. I år det blir det lite mer dämpat – år 2020 ska firas in med tysta fyrverkerier.

Det har varit många turer fram och tillbaka kring hur Jönköpings kommun ska fira in det nya året. En ljusshow blev den nya attraktionen på nyårsfirandet när 2018 blev 2019, detta efter kritik att fyrverkerier upplevs störande.

Men nu – mitt i sommarhettan – kommer ett nytt besked kring hur firandet ska se ut framåt i vinter.

Annons

Annons

– Det finns ett intresse för Jönköpingsborna att veta hur nyåret kommer att se ut och vi ville stilla den nyfikenheten, säger Tord Sundqvist, kommunfullmäktiges ordförande, angående den valda tidpunkten för utskicket av nyheten.

Under fredagen skickade Jönköpings kommun ut ett pressmeddelande där de berättade att nyåret ska firas med ett "tyst fyrverkeri".

Fyrverkeriet är inte knäpptyst. Det smäller av vid avfyrningen men när fyrverkerierna exploderar i luften så låter det ingenting.

– Det är det som är det viktiga. Det är när de exploderar i luften som det låter som mest. I bakgrunden till fyrverkerierna kommer det spelas musik, säger Tord Sundqvist.

Ville prova något nytt

Kommunen har funderat på hur nyåret ska firas i Rådhusparken och på onsdagen fattades beslutet. Förra året testades lasershow och i år ville man prova något nytt.

– Vi ska vara rädda om traditionen att fira på nyårsdagen men vi ska inte vara rädda för att testa nya grepp. Vi provar och ser vad som passar Jönköping och Jönköpingsborna bäst, säger han.

Att många djur mår dåligt och blir rädda av alla raketer menar Tord Sundqvist är en bidragande orsak till varför man vill prova tysta fyrverkerier.

– Vi hoppas att det kan bli bättre för alla och så får vi se på reaktionerna.

Det pågår en upphandling mellan kommunen och leverantören, som är Göteborgs FyrverkeriFabrik, om upplägget så vad kalaset kommer att kosta är inte fastställt än. Planen är att försöka hitta sponsorer som förra året, men enligt Tord Sundqvist kommer slutnotan för firandet att landa mellan 150 000 och 200 000 kronor.

– Det är lite dyrare än normalt men vi hoppas att sponsorer kan vara med och bidra lite, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy