Annons

Annons

Annons

Gnosjö landsbygd norr

Polisen misstänker: Stora skogsbranden kan vara anlagd

Text

Det är fortfarande oklart vad som orsakade skogsbranden i Granstorp. Den utreds fortfarande som misstänkt mordbrand, även om man inte helt kan utesluta en annan teori.

– Det är fortfarande vissa ovissheter kring hur branden har uppkommit, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef.

Det är nu drygt två månader sedan skogsbranden härjade i Granstorp och polisen utreder den som misstänkt mordbrand.

"Vi har inte hittat någon naturlig orsak till hur branden skulle ha kunnat uppstå", meddelar Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Drygt två månader har gått sedan den stora skogsbranden rasade i Granstorp utanför Åsenhöga och man har fortfarande inte kunnat fastställa vad som orsakade branden, meddelar polisen.

Annons

"Inte hittat naturlig orsak"

I ett mejl till tidningen skriver lokalpolisområdeschefen Håkan Boberg:

"Vi har inte hittat någon naturlig orsak till hur branden skulle ha kunnat uppstå kring Granstorp."

Annons

Många bränder utreds

Han bekräftar sedan per telefon att branden fortfarande utreds som misstänkt mordbrand. När utredningen förväntas bli klar, det kan han inte svara på i nuläget:

– Det är svårt att säga. Vi utreder ju de bränderna tillsammans med flera andra bränder runt om i kommunerna, framförallt i Gislaved och Gnosjö, men även Värnamo. Då har vi med de bränderna för att se om vi har gemensamma tillvägagångssätt och beröringar. Vi behöver ha med de bränderna i det stora pusslet, säger han.

Som tidningen tidigare har skrivit om är det ett stort antal bränder i de tre kommunerna som utreds som misstänkta mordbränder.

– Vi har ett ganska stort antal bränder sedan nyår, flera dem har haft naturliga orsaker, men några av bränderna misstänker vi att det är någon som har anlagt helt enkelt.

Läs mer: Brand på speedwaybanan i Gislaved – rubriceras som mordbrand

Läs mer: Polisen misstänker att branden vid Anderstorps Stormosse kan vara anlagd

Läs mer: Huset fick rivas efter branden i Gislaved

Annons

Annons

Läs mer: Skogsbranden i Gislaved: "Bland de större vi haft"

Teori om kraftledning

En teori, som man från räddningstjänsten nämnde redan samma dag som branden startade, var att den starka vinden skulle ha kunnat orsaka gnistor från en kraftledning.

Har ni kunnat avfärda den teorin?

– Det har vi väl inte helt kunnat göra, utan det är fortfarande vissa ovissheter kring hur branden har uppkommit, säger Håkan Boberg.

Läs mer: Här är utrustningen som användes vid Gnosjöbranden

Läs mer: Skogsbränderna slår hårt – kan drabba beredskapen

Fotnot: Mordbrand används vare sig någon person kommer till skada eller inte, och behöver inte ha något sammanhang med mord att göra. Mordbrand ett så kallat allmänfarligt brott som innebär en avsiktligt anlagd brand som hotar liv, hälsa eller egendom. Mordbrand innefattar uppsåtliga bränder av hus, bilar, gräsmattor och skogar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan