Annons

Annons

Annons

Annons

Nyinköpt John Bauer på Länsmuseet

Text: 

I sommar kan besökare på Jönköpings läns museum se ett nyinköpt verk av John Bauer. Det är en akvarell som gjordes när konstnären var ung och reste i norra Sverige.

Jönköpings läns museum har nyligen köpt in ännu ett verk av John Bauer. Det är en illustration, utförd av en ung John Bauer efter en resa i Lappland, som är det senaste tillskottet i länsmuseets samling.

Annons

Annons

– Sedan 1950-talet har vi samlat brev, skisser, teckningar och målningar av John. Vad vi vet är vår samling den största i Sverige och vi arbetar ständigt för att utveckla den. Vi är väldigt glada över nyförvärvet, säger verksamhetsutvecklare Jonas Nilsson i ett pressmeddelande.

Länsmuseets nyinköpta akvarell, "Samepojkar i höglänt terräng", visas i utställningen Följa John.

John Bauer blev 1904 tillfrågad att medverka i ett bokverk om Lappland. Han reste i fjällen, skissade och fotograferade, och den månadslånga vistelsen i norr gjorde stort intryck på den unge konstnären. Han bidrog med elva akvareller och tre laverade pennteckningar i den färdiga boken ”Lappland, det stora svenska framtidslandet” som kom ut 1908.

Verket som länsmuseet har köpt har titeln ”Samepojkar i höglänt terräng”. Det är utfört i akvarell, tusch, täckvitt och blyerts på papper.

Det nya Bauer-verket visas i sommar i utställningen Följa John.

Annons

Annons

Till toppen av sidan