Annons

Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Man hittades död – kommunen kritiseras av IVO

Trots orosanmälan erbjöd inte socialnämnden en man i kommunen hjälp. En månad senare hittades mannen död. Nu får nämnden kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var mannens hyresvärd som gjorde en orosanmälan till socialnämnden i Vaggeryds kommun. Där angavs att mannen, som hade missbruksproblem samt led av psykisk och fysisk ohälsa, mådde dåligt. Han var sängliggande, hade hjärtproblem och hade varit aktuell för avgiftning. Lägenheten beskrevs som en misär.

Besökte inte mannen

Kommunen försökte då nå mannen via telefon och brev, där han uppmanades att kontakta nämnden om han ville ha hjälp. Det visade sig senare att telefonen var avstängd och han svarade inte på brevet. Då avslutade nämnden ärendet. Senare hittades mannen död i sin lägenhet.

Annons

Annons

Mannens dotter gjorde då en anmälan till IVO som har granskat fallet och nu konstaterar att nämnden har agerat fel. Utifrån de uppgifter som fanns i orosanmälan, samt att man väl kände till mannen och hans problem, borde nämnden ha sökt upp honom för att erbjuda hjälp och vård. Det är något som också konstateras i kommunens egna utredning.

Nämnden får kritik

Men IVO är kritiska även mot den utredningen eftersom den inte nämner något om nämndens lagstadgade utredningsskyldighet.

IVO konstaterar att nämnden hade en skyldighet att inleda en utredning och att man borde ha sökt upp mannen. IVO vidtar inga ytterligare åtgärder men kan komma att följa upp beslutet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan