Annons

Annons

Annons

Fotboll

Insändare
Insändare om läktarkulturen: Har ni gnällt färdigt nu?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Signaturen ”Södrait som planerar sitt liv efter J-Södra” tycker folk ska sluta gnälla på den svenska läktarkulturen.

Borussia Dortmunds gula fans.

Jag läste för några dagar sedan ett inlägg om bengaler på Stadsparksvallen. Med denna text vill jag rikta kritik mot insändaren, och inte bara diskutera bengaler utan läktarkultur i stort och det faktiska problem som finns på svenska läktare runt om i Sverige.

Annons

Jag är förvånad över att svensken alltid ska gnälla över positiva inslag på våra läktare. Det spelar ingen roll hur bra stämning som än råder på läktaren – alltid finns det något att gnälla på. Trots att vi lever i en tid där fler än någonsin går och kollar på svensk fotboll, engagerar sig och planerar hela sina liv efter sin fotbollsklubb så finns det de som gnäller utan att bidra på ett enda sätt själva.

Annons

Jag har rest runt och upplevt läktarkultur på många platser runt om i världen och har aldrig upplevt att någon gnällig röst sagt "lägg ner flaggan", "skrik inte så högt" eller "hoppa inte, jag ser inte" – men tyvärr kan man få höra det på arenor runt om i Sverige. Utomlands finns en kärlek och passion för fotbollen hos gemene man och en kultur som skapats tillsammans. Den går ut på att åstadkomma så bra stämning som möjligt – att göra det jobbigt för motståndarna, men framförallt att hjälpa sitt lag till framgång. Där är sång, flaggor, trummor och bengaler viktiga inslag på läktaren och alla som är där bidrar. Den passionen finns tyvärr inte i Sverige då det finns en mentalitet från många som bromsar.

Varför nämner jag läktarkulturen utomlands? Jo, vissa av de som gnäller på svensk läktarkultur kan romantisera gula väggen i Dortmund där flaggor vajar över hela läktaren eller tycka det är lite häftigt med rivaliteten i ett Rom-derby. Tyvärr får det aldrig skapas här, då det finns för många tyckare.

Vad vill ni ha för typ av läktarkultur? Den läktare som var knäpptyst i 20 minuter eller den läktare där supportrar sjöng, hoppade och viftade med flaggor? För mig är det ett enkelt val. Snälla, visa lite tacksamhet till alla de personer som skapar den fantastiska stämningen och ta det inte för givet. Det är en viktig del av allas fotbollsupplevelse.

Det finns ett problem som måste bort och det är gnället på vår svenska läktarkultur.

Södrait som planerar sitt liv efter J-Södra

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan