Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: Miljontals kronor av skattebetalarnas pengar slösas bort i arenafrågan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Samarbetssvårigheter mellan kommunens styrande partier och deras oförmåga att visa ledarskap kommer innebära att ytterligare miljontals kronor av skattebetalarnas pengar slösas bort i arenafrågan.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) meddelar nu nämligen att man både ska göra insatser på Stadsparksvallen OCH bygga en ny arena.

J-Södras form är urstark. Laget ligger med åtta omgångar kvar av Superettan på en andraplats i tabellen, en plats som om den står sig ger avancemang till Allsvenskan. För kommunens politiska ledning går det sämre. Trots att det i dagarna har gått 10 månader sedan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna meddelade att de tillsammans skulle styra kommunen så har de ännu inte kunnat bli överens i arenafrågan.

Följande har de senaste åren hänt:

• Kristdemokraterna förordar i augusti 2016 att kommunen utvecklar Stadsparksvallen till allsvensk klass då utredningen kring en arena på Jordbron pekar på att den blir orimligt dyr.

Annons

Annons

• Partierna S, SD, V och MP röstar i januari 2017 igenom en ny arena på Jordbron.

• Kristdemokraterna startar en omfattande opinionsbildning mot Jordbrobeslutet och lägger sedan i november 2017 en motion till kommunfullmäktige där det föreslås att Jordbrobeslutet rivs upp och att kommunen istället utvecklar Stadsparksvallen.

• Kommunfullmäktige beslutar i augusti 2018 att riva upp Jordbrobeslutet men röstar ner Kristdemokraternas förslag gällande Stadsparksvallen. Istället tillsätts en utredning som ska belysa Stadsparken respektive Elmia som platser för en ny arena.

Utredningarna kring Stadsparken och Elmia var klara i början av året och enligt beslut skulle kommunfullmäktige få ta ställning till dessa i februari. Det politiska styret har dock hittills hindrat kommunfullmäktige från detta. Istället har man fortsatt sina ändlösa diskussioner utan resultat.

När J-Södra nu skördar framgångar sätts kommunledningen under press. Istället för att leverera ett tydligt och långsiktigt besked utlovar Ann-Marie Nilsson (C) kortsiktiga insatser på Stadsparksvallen. Man kan nu luras att tro att det politiska styret helt plötsligt har anslutit sig till Kristdemokraterna förslag om att istället för att bygga en ny fotbollsarena utveckla Stadsparksvallen till allsvensk klass. Det är fel. Det styret nu föreslår är att vi BÅDE ska göra insatser på Stadsparksvallen OCH bygga en ny arena. Slöseriet vet inga gränser.

Annons

Det enda rimliga är förstås att kommunfullmäktige får ta ställning i arenafrågan, att det fattas ett tydligt och långsiktigt beslut och att det sker på det ekonomiskt mest förnuftiga sättet. Styrets långbänk till diskussioner måste få ett slut nu. Allt annat drar ett löjets skimmer över hela det politiska systemet och innebär att vare sig fotbollen, idrotten i stort eller väljarna får några definitiva besked.

Annons

Stadsparksvallen är historisk fotbollsmark och sannolikt landets vackrast belägna arena. Att utveckla den till allsvensk klass är det snabbaste och billigaste alternativet. Därmed också det förnuftigaste. Att det ska vara så svårt för kommunens politiska styre att förstå det.

En av Socialdemokraternas slogans i kommunvalet 2018 var ”Idrotten och hela kommunen förtjänar ledarskap och ansvar”. Kommunledningen visar inte prov på något av detta i arenafrågan. Istället innebär bristen på ledarskap och ansvar att miljontals kronor av skattebetalarnas pengar riskerar att gå till spillo helt i onödan. Jönköpings kommun behöver ett annat ledarskap!

Andreas Sturesson

Kommunalråd (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan