Annons

Annons

Annons

Jönköping

Tarmbakterier i dricksvattnet – allmänheten varnas

Text: 

Misstänkta tarmbakterier har upptäckts i Sandhems dricksvatten. Invånarna i tätorten uppmanas att koka vattnet tills vidare.

– Rekommendationen gäller fram till fredag, men det kan bli längre än så, säger Claes Johansson, VA-chef på Mullsjö Energi och Miljö.

Allmänheten i Sandhem uppmanas att koka dricksvattnet.

På onsdagen kom larm om att det kommunala dricksvattnet i Sandhems tätort är förorenat. Därför gick räddningstjänsten i Mullsjö kommun ut med ett myndighetsmeddelande om att allmänheten i tätorten tills vidare bör koka vattnet innan förtäring.

Annons

Annons

Enligt Claes Johansson konstaterades det redan i helgen att det kan finnas tarmbakterier i dricksvattnet. Därför gjordes ett andra prov på måndagen. När resultatet kom på onsdagen var värdena samma som tidigare.

– Vi vet inte hur länge bakterierna kan ha funnits i dricksvattnet. Men när också omprovet visade positivt på koliforma bakterier så tog vi det på största allvar, säger Claes Johansson.

Kan förlängas

Mer omfattande provtagningar genomfördes på onsdagen och har skickats till ett laboratorium. I väntan på dessa provsvar, som beräknas vara klara på fredag, bör samtliga i Sandhems tätort att koka vattnet. Rekommendationen kan förlängas beroende på vad resultatet visar.

Buksmärtor, kräkningar/illamående, diarré och huvudvärk är vanliga symptom om man fått i sig tarmbakterier.

– Vi har i nuläget inte fått några indikationer på att någon har insjuknat efter att ha druckit dricksvattnet. Men det bästa är att vara på den säkra sidan och se till att koka vattnet framöver, säger Claes Johansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan