Annons

Annons

Annons

Jönköpings län har lägst andel företagande kvinnor

Text

Unionens nya rapport visar att minst andel företagande kvinnor finns i Jönköpings län. Kommunerna Aneby och Sävsjö hamnar i botten på listan bland kommunerna.

Ny rapport från Unionen visar att lägst andel kvinnliga företagare finns i Jönköpings län. Bilden är en genrebild.

Utvecklingen mot ett mer jämställt företagande går långsamt i Sverige. I en ny rapport från Unionen framgår att andelen kvinnliga företagare har ökat med två procentenheter sedan 2008, men det är fortfarande knappt en tredjedel av Sveriges företagare som är kvinnor.

Annons

Annons

Rapporten visar också att andelen kvinnliga företagare varierar stort mellan olika kommuner. Kommunerna med lägst andel kvinnliga företagare finns i Jönköpings-, Norrbottens- och Östergötlands län. Det är kommunerna i Stockholm och Skåne län som toppar listan och har högst andel kvinnliga företagare.

I Aneby kommun är det 20,65 procent kvinnor bland företagarna och kommunen hamnar därmed i botten. Även Sävsjö ligger bland de sista i listan med sina 22,06 procent.

Gemensamt för samtliga av Sveriges kommuner är att det inte finns någon kommun där kvinnor är i majoritet bland de som driver eget företag.

– Kommuner och regioner måste arbeta strategiskt med att främja kvinnors företagande, dels genom att skapa bra villkor för kvinnor att starta företag i branscher där de redan är verksamma, men också genom att främja kvinnors företagande i branscher där kommunen vill se fler företag i framtiden, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef Unionen och fortsätter:

– Ett sätt att påverka unga kvinnor att se möjligheterna är att uppmärksamma framgångsrika kvinnor som driver stora företag med hög omsättning och många anställda, gärna inom IT och andra mansdominerade branscher.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan