Annons

Annons

Annons

Vecka 5: Fyra kulturtips för helgen i Jönköping

Två nya konstutställningar och en rockkonsert på Elmia. Det är några av helgens bästa kulturupplevelser, enligt kulturredaktionen.

Rockbandet 10CC spelar i Jönköping.

Vad ska du göra under den kommande veckan? Här ger Emilia Söelund, Johan Fingal, Yvonne Teiffel och Michael Joelsson sina bästa kulturtips:

Emilia Söelund: Vernissage på Tändsticksområdet

Två verk av konstnären Jill Englund. Utställningen på Konstnärshuset Svavel öppnas officiellt på lördag klockan 12.

Den här helgen öppnar två nya utställningar. Under två veckor framåt finns det möjlighet att se verk av Jill Englund på Konstnärshuset Svavel. Utställningen öppnas av Borås kulturchef och besökare får uppleva verk i flera olika material. Englund rädds varken mjuk textil eller hård betong. Istället låter hon materialvalet växa fram under den konstnärliga processen.

Annons

Annons

Lördag öppnar även en utställning med fyra av Södra Vätterbygdens konstnärer på Grenna Museum. Lisa Atterström, Sigge Broman, Kaarina Launo och Ingela Stranberg ställer ut tillsammans och visar textil, akvarell, objekt och foto.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Yvonne Teiffel: Föredrag om Rydberg

Johan Sundeen håller föredrag om Viktor Rydberg i Arkivhuset, lördag klockan 14.

Kyrkans bild av Viktor Rydberg, hur var den? Under rubriken "Från ärkefiende till själsfrände" talar i Arkivhuset på lördag idéhistoriker Johan Sundeen. Föreläsningen hålls efter Viktor Rydbergsällskapets årsmöte då en ny ordförande ska utses eller om det beslutas att det på senare år nerläggningshotade sällskapet fortsätter i annan konstellation

Yvonne Teiffel är mångårig medarbetare på kulturredaktionen

Michael Joelsson: Klassisk rock på Elmia

10CC uppträder på Elmia fredag kväll.

Med hits som "I'm not in love” och "Rubber Bullets” hade Stockportrockarna 10cc sin storhetstid på 70-talet. Fredag kväll kommer de till Elmia för en konsert. Sedan storhetstiden har de splittrats och gjort comebacker ett antal gånger. Numera är det bara två av medlemmarna som är kvar sedan starten, men spelningen bäddar ändå för nostalgi deluxe.

Annons

Annons

Michael Joelsson är journalist på Jönköpings-Posten

Johan Fingal: Premiär för 1917

George MacKay som Schofield i ”1917”. Filmen har premiär fredag den 31 januari och visas på Filmstaden i Jönköping.

Bästa tiden att gå på bio är i Oscarstider. Just nu är det högsäsong för starka filmer i bioprogrammet.

Förra veckan var det svensk premiär för Greta Gerwigs "Unga kvinnor" - flerfaldigt Oscarsbelönad, men märkligt nog inte för regi. Nu i helgen kommer Sam Mendes "1917", en film som redan är omtalad som en av de mest omskakande krigsfilmerna någonsin.

Sam Mendes (som har regisserat såväl "American Beauty" som "James Bond") skildrar krigets vanvett i en enda lång tagning. Det sägs vara en filmisk uppvisning av ett slag som brukar imponera på Oscarsjuryn. Mendes "1917" kan mycket väl bli en av de stora vinnarna på Oscarsgalan nästa helg.

Johan Fingal skriver om film för kulturredaktionen

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan