Annons

Annons

Annons

Jönköping landsbygd väster

Nu kan jätteplanen landa på Jönköping Airport

Text

Nu kan de riktigt stora flygplanen landa på Jönköping Airport efter att landningsbanan fått större kapacitet.

– En viktig milstolpe och flygplatsen kommer fortsätta att utvecklas i framtiden, säger vd Rony Forsberg.

Jönköping Airport med landningsbanan i fokus som nu kan ta emot de riktigt stora flygplansjättarna.

Under större delen av förra året pågick ett utbyggnadsarbete på Jönköping Airport. Detta för att man ska få möjlighet att kunna hantera större flygplan, vilket i sin tur även öppnar upp för bland annat nya charterdestinationer och nya fraktetableringar.

Annons

Annons

Även Dreamliner

Det arbete som gjorts är anläggning av vändytor i varje ände av landningsbanan samt breddning av taxibanan intill plattan. Tack vare det kan flygplatsen nu ta emot flygplansmodeller som exempelvis Airbus 330, Boeing 767 och Boeing 787, även kallad Dreamliner.

– Ett mycket väl genomfört arbete av våra medarbetare och som entreprenörer har gjort detta möjligt. Det känns väldigt bra att vi nu kan möta den efterfrågan som finns på marknaden. På så vis kan vi också bidra till regionens utveckling och Jönköpings vision att vara södra Sveriges nav, säger Rony Forsberg i ett pressmeddelande.

Jönköping Airports vd Rony Forsberg.

Ny bränsleanläggning

För att vara godkända att hantera större flyg än man hittills kunnat krävs att man klassas som en kod 4E-flygplats i enlighet med EASA:s (European Aviation Safety Agency) kriterier. Ett godkännande som Transportstyrelsen nu ger Jönköping Airport från och med den 6 februari 2020.

Inom projektet har man även byggt ett helt nytt driftområde och anlagt en ny bränsleanläggning, som öppnar möjligheten att kunna leverera biobränsle till flygplatsens kunder.

– Vi kommer fortsätta att utveckla flygplatsen även under 2020 samt bygga vidare för en grönare flygplats och ett grönare flyg, säger Rony Forsberg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan