Annons

Annons

Annons

Bilsport

Historiskt när Anderstorp återvänder till det internationella rampljuset

På 70-talet hölls en rad VM-lopp i Formel 1 på Scandinavian Raceway i Anderstorp. I år återvänder banan till det internationella rampljuset med den explosiva racingserien DTM.

Föraren Marco Wittmann firar.

För första gången någonsin kommer den högt aktade racingserien DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, till Sverige. Mästerskapet är ett av världens största för touringbilar och väntas dra stor publik till den småländska banan. Carry Mårtensson, ordförande i Anderstorp Racing Club, berättar att klubben har arbetat länge och hårt för att förverkliga drömmen om att arrangera ännu ett internationellt bilsportevenemang på orten.

– Vi är otroligt stolta över att få vara med och ta ett mästerskap som DTM till Sverige och den svenska motorpubliken. Vi ser mycket fram emot att, tillsammans med DTM, arrangera årets racinghändelse i Sverige här hos oss på den världsberömda mossen i Anderstorp, säger han.

Annons

Annons

Boka biljetter

Historiskt race i juni

Populär racingserie gästar historisk bana

Chefen för DTM-organisationen är den förre Formel 1-stjärnan Gerhard Berger. Föraren, som bland annat varit teamkamrat med Ayrton Senna, har några trevliga minnen från den småländska banan.

– Jag är mycket glad att DTM kommer att tävla i Sverige för första gången, säger Berger. Det är ett spännande tillägg till vår kalender och jag är övertygad om att den svenska motorpubliken kommer uppskatta att se de här bilarna på hemmaplan. Jag har också några fina personliga minnen från Anderstorp: jag körde en Schnitzer BMW 635 CSi där på 80-talet. Det är verkligen en fantastisk bana.

Scandinavian Raceway anlades på rekordtid under senare halvan av 60-talet på initiativ av legendarerna Sven "Smokey" Åsberg, Bertil Sanell och Åke "Rörkrökar´n" Bengtsson. ”Smokey” blev utskrattad då han berättade för några journalister att VM i Formel 1 skulle hållas på banan 2 km utanför Anderstorps centrum. Han blev utskrattad men fick rätt. 1973 hölls mycket riktigt Formel 1-tävlingen och svensken Ronnie Peterson kom tvåa.

Sedan det spektakulära 70-talet har mycket hänt i bilsportvärlden men årets DTM-tävling – där biltillverkare som Audi och BMW tävlar med sina stora fabriksstall – blir Sveriges största racinghändelse.

Annons

Mer information

Nürnberg: DTM Norisring 2019.

Annons

Fullspäckad racingfest

Med den adrenalinfyllda deltävlingen i DTM kommer också ett supportprogram som heter duga.

– Helgen kommer bjuda på ett variationsrikt program där vi blandar både gammalt och nytt, säger Jönköpingsbon Mattias Persson, nationell pressansvarig för tävlingen.

Han pratar naturligtvis om medialt mycket uppmärksammade W Series, nya GT-serien DTM Trophy samt den historiska klassen Tourenwagen Classics.

– W Series har rönt en enorm uppmärksamhet på kort tid. Det är en ny formelbilsklass uteslutande för kvinnor, vilket känns väldigt spännande. En av initiativtagarna till serien är David Coulthard, som många säkert känner igen från Formel 1, och ambitionen är att öppna upp sporten mot en ny målgrupp. Vi är glada att W Series kommer till oss i Sverige och hoppas att många blir inspirerade.

Tourenwagen Classics - ett populärt segment

Tourenwagen Classics är en annan väldigt populär tävlingsklass.

– Det är serien för de historiskt passionerade. Där finns klassiska bilar som BMW 635 CSi och M3, Fords legendariska Sierra Cosworth RS500 och Mercedes 190E. Det som är roligt med Tourenwagen Classics är att bilarna körs i originalutförande i full tävlingsfart – det är ingen uppvisningskörning. Femfaldige DTM-mästaren Bernd Schneider, Kurt Thiim, Eric van de Poele och Volker Strycek är alla kända namn som brukar tävla i Tourenwagen Classics.

Annons

För den som tröttnat på spännande bataljer på banan finns också underhållning av ett annat slag. Förutom möjligheten att träffa idoler och gå på pitwalks, där publiken kommer nära inpå och får se vad mekanikerna arbetar med, väntas DJs och musiker i världsklass till Anderstorp i sommar.

Annons

Mattias Persson hoppas att alla som söker en adrenalinfylld helg ska komma till banan i Anderstorp den 12-14 juni – och få chansen att uppleva historia.

– Att DTM kommer till Sverige är fantastiskt för alla oss som älskar racing. Väldigt stort. Vi är så glada att vi får den här chansen och ser fram emot att hälsa alla varmt välkomna ut till banan i sommar!

Boka dina biljetter

Gerhard Berger, chef över DTM-organisationen

Carry Mårtensson, ordförande Anderstorp Racing Club

Mattias Persson, nationell pressansvarig för tävlingen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan