Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: KD:s motiveringar skiljer sig djupt från SD:s

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tre kristdemokratiska riksdagsledamöter skriver att de kan förstå om vissa utspel från KD-ledaren Ebba Busch Thor har uppfattats som hårda.

Om partiledarens utspel uppfattas som hårda är det något man måste ta på allvar, skriver tre riksdagsledamöter från Kristdemokraterna.

Pekka Mellergård har ett mångårigt samhällsengagemang som vi uppskattar. I insändaren i JP 13 februari framstår tyvärr Mellergårds vilja att debattera som starkare än hans strävan efter att faktiskt ta reda på vad Kristdemokraterna står för.

Påståendet att Kristdemokraterna inte längre skulle stå för en blocköverskridande dialog får det att verka som att Mellergård har missat en och annan nyhetssändning. I april förra året kom Kristdemokraterna och Vänsterpartiet med ett gemensamt förslag för att minska penningtvätt. För några veckor sedan gjordes en uppgörelse med Vänsterpartiet om mer pengar till välfärden. Om det inte är blocköverskridande att enas med Vänsterpartiet, vad är det då som krävs?

Annons

Annons

Med hänvisning till en bibeltext antyder Mellegård att Kristdemokraterna binder bördor och lägger dem på människors axlar och anklagar oss för hyckleri. Det är hårda ord som faller direkt efter en läsning av Kristdemokraternas budgetmotion. Vi sänker skatten för alla. Medan regeringen med sina stödpartier prioriterar sänkt skatt för de allra mest välbetalda i samhället, lättar vi skattebördan för de som kämpar med att få ekonomin att gå runt. Samtidigt som vi satsar 8,9 miljarder kronor på välfärden och ökad trygghet.

Tydligen är förslaget om folkräkning droppen som får bägaren att rinna över. Denna fråga är dock inte Kristdemokraterna ensamma om att adressera.

Hur allvarligt fusket med folkbokföringen är, visade Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra i ett uppmärksammat reportage. Chefen för underrättelseenheten i polisregion Syd bekräftar hur fiffel med folkbokföringen ofta ingår i systematiska fuskupplägg för att lura välfärdssystemet på pengar. Chefen för försörjningsstödet i Södertälje kommun säger att ”folkbokföringen inte går att lita på längre”. Skatteverket säger att deras uppskattning är att 200 000 personer är skrivna på felaktiga adresser. Det kan vara färre, det kan också vara fler. Just nu är det ingen som vet.

Sverige har en helt registerbaserad redovisning av folk- och bostadsräkning. Med utgångspunkt från folkbokföringen får man personers juridiska boende som inte nödvändigtvis är ett faktiskt boende. Det går inte att härleda det faktiska boendet ur det juridiska boendet och enbart personer som är folkbokförda i Sverige finns med i systemet. Trots att denna registerbaserade modell har arbetats fram under 30 år, är den otillräcklig. En följd av dessa systembrister och därtill en påtaglig bostadsbrist i 240 av 290 kommuner, är att utsatta personer kan utnyttjas på olika sätt. För oss är detta oacceptabelt. Sverige ska vara en rättsstat och människor ska känna sig trygga i vårt land.

Annons

Annons

Till flyktingar och invandrare har Ebba Busch Thor återkommande sagt att de inte bara är välkomna hit, utan även välkomna hem. Vi vill se en fungerande integration och bjuda in människor i vår samhällsgemenskap. Men det kräver ordning och att såväl rättsliga som sociala och kulturella problem beskrivs och hanteras på ett öppet och ärligt sätt. Vi kan förstå att en del av de utspel som vår partiledare och partiet gjort kan uppfattas som hårda. Om våra motiv ifrågasätts på grund av hur vi kommunicerar är det något vi måste ta på allvar. Men, våra motiv och värderingar skiljer sig på ett djupt ideologiskt plan från Sverigedemokraterna.

Den kristna etiken lär oss att älska vår nästa och även om vi kommer till korta finns det en nåd som ger upprättelse. Utifrån detta försöker vi forma politiska förslag. Vår udd är inte riktad mot flyktingar och ensamkommande utan mot dem som utnyttjar människors utsatthet eller missbrukar vår välfärd.

Alf Svensson fick mycket hård kritik när han år 2002 påpekade att det fuskades med sjukskrivningarna. Då var det ett förbjudet påstående, i dag är det bekräftat. Beteendet har dock inte försvunnit. Den svenska debatten kännetecknas av konformism och tydliga gränsdragningar som straffar den som vågar avvika. Några av de utmaningar som vi nu står med har tidigare varit negligerade av politiken, andra är en följd av en samhällsutveckling som resulterat i ett skuggsamhälle. Hela det politiska Sverige arbetar med att försöka adressera problem som vi inte tidigare stått inför.

Annons

Pekka Mellergård är varmt välkommen att delta i ett fortsatt samtal med oss. Ett genuint engagemang är en tillgång i politiken och dörren till Kristdemokraterna är öppen för alla som delar vår övertygelse om behovet av samhällsgemenskap utifrån den kristna människosynen som ger alla människor ett absolut och okränkbart värde.

ACKO ANKARBERG JOHANSSON (KD)

riksdagsledamot

MATTIAS INGESON (KD)

riksdagsledamot

MARCUS JONSSON

riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan