Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Första coronapatienten är kliniskt frisk – vårdades på Ryhov

Text

Samtidigt som den första kvinnan i Jönköping som smittats av coronaviruset har tillfrisknat har ytterligare ett fall av coronaviruset bekräftats i länet.

Den smittade är en kvinna som är närstående till mannen som bekräftades vara smittad den 28 februari.

Det här är det tredje bekräftade fallet i Jönköpings län av nya coronaviruset. Den här gången handlar det om en kvinna i 50-årsåldern från Jönköpings län som är närstående till den man som bekräftades vara smittad den 28 februari.

Kvinnan och mannen var med på samma resa i norra Italien och de återvände till Sverige den 24 februari, kvinnan insjuknade den 26 februari.

Kvinnan uppges ha milda symptom och provtogs efter att mannen visade sig bära på viruset.

– Kvinnan hålls nu isolerad i sitt hem. Hon har så lindriga symtom att hon inte behöver sjukhusvård, men kommer att hålla kontakt med infektionskliniken fortlöpande, , säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Måndag kväll 2 mars kom svaret som visade att kvinnan var smittad av coronavirus och har utvecklat sjukdomen covid-19.

– Vi fortsätter nu med smittspårning och kartlägger kvinnans kontakter. Vi tror dock att de haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger David Edenvik.

Lindriga symptom

Mannen, som alltså var på samma resa, blev sjuk den 25 februari, och efter att sjukdomen bekräftats vårdades han på infektionskliniken som han fortsatt har kontakt med.

– Såvitt jag vet hade också mannen ganska lindriga symptom, kanske lite värre än kvinnan. Sannolikt har de smittats på samma plats av en annan källa på plats utomlands, säger David Edenvik.

Kvinnan testades inte innan hon började utveckla symtom.

– Det är så vi gör, vi testar inte innan det finns symtom på sjukdom och det är också då som man börjar bli smittsam.

Inte koppling till första fallet

De här båda fallen ska enligt smittskyddsläkarna inte ha någon koppling till det första konstaterade Coronafallet i landet. Det var den 31 januari som en ung kvinna i länet, nyss hemkommen från Kina, bekräftades vara smittad och hon isolerades på infektionskliniken Ryhov. Hon hade själv anat att hon kunde vara smittad och höll sig hemma utan att träffa någon innan hon ringde till sjukhuset.

– Vad jag vet så är hon Hon är kliniskt frisk och välmående men har fortfarande kontakt med infektionskliniken. Det finns strikta regler om hur man får avskriva sådana här ärenden.

Annons

Det är tre fall i länet hittills – vad säger du om det?

– Man får se det som en slump och resultat av resemönster. Vi är nog varken bättre eller sämre på att leta efter fall. Alla regioner är på tårna nu med provtagning.

Annons

Sedan de norra delarna av Italien kom upp som riskområde har provtagningarna ökat. I landet är man uppe i cirka tusen provtagningar och i länet cirka 30 hittills.

Förväntar ni er fler konstaterade fall i länet?

– Utifrån de här tre fallen ser vi ingen risk för spridning. Men det gäller att vara vaksam över importfall från Italien. Som läget är i världen är risken stor att det kan komma fler smittade fall från utlandet. Inom landet finns inga indikationer om ökad smittspridning.

Just nu ser Folkhälsomyndigheten alla distrikt i norra Italien, Iran, Korea, Japan och Kina som riskområden. Men fortfarande avråds det inte för resor det.

Vad ska man tänka på om man ska ut och resa?

– Man bör vara försiktig om man åker till Italien. Det finns ingen bestämd avrådan men ska vara uppmärksam, hålla sig uppdaterad och se till att sköta sin handhygien.

Och när man kommer hem efter resan?

– Så länge man är frisk finns ingen avrådan från något. Det är när man börjar få symptom man blir smittsam och då kan det vara läge att kontakta 1177.

Vad händer nu med smittspårningen i länet?

– Vi fortsätter nu med smittspårning och kartlägger också kvinnans kontakter. Men vi tror inte att det kommer ytterligare fall kopplat till just det.

Annons

Antalet coronafall ökar dramatiskt i landet och under tisdagen gick det från 14 till 24 bekräftade fall.

Vid lunchtid på tisdagen uppges 90 663 personer i världen ha vara bekräftat smittade och 3 124 har avlidit, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida.

LÄS MER: Vätterhem har satt anställd i karantän

LÄS MER: Så jobbar man på infektionskliniken

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan