Annons

Annons

Annons

Annons

Skidskytte

Öberg: "Tycker synd om de tjeckiska fansen"

Text: 

SKIDSKYTTE/TJECKIEN

Från VM i Antholz inför storpublik till världscupen i Nove Mesto inför tomma läktare.

Coronaviruset gör att omstarten för skidskyttarna blir speciell.

– Det är väldigt tråkigt, säger Hanna Öberg.

Hanna Öberg och resten av skidskyttestjärnorna får tävla utan publik när världscupen startar om. "Det är klart att det känns tråkigt och det kommer nog vara speciellt att köra framför alla tomma läktare", säger hon.

Nove Mesto är en av skidskyttevärldens främsta världscuparrangemang publikmässigt. I vanliga fall strömmar totalt runt 100 000 personer till tävlingarna.

Men inte i år.

Coronaviruset gör att tjeckiska myndigheter har bestämt att världscuptävlingarna som avgörs mellan torsdag och söndag ska köras utan publik.

– Först och främst är det väldigt tråkigt eftersom det brukar vara väldigt mycket publik här och väldigt bra stämning längs med banan och inne på stadion. Och jag tycker lite synd om de tjeckiska fansen som inte får komma, säger svenska stjärnan Hanna Öberg till TT.

Annons

– Samtidigt förstår jag det beslutet också. Men det är klart att det känns tråkigt och det kommer nog vara speciellt att köra framför alla tomma läktare.

Annons

"Inte rädd"

Det är inte bara publikmässigt som tävlingarna blir annorlunda. Internationella skidskytteförbundet, IBU, har även meddelat att alla presskonferenser är inställda samt att man kommer att göra om den mixade zonen så att ett avstånd på minst 1,5 meter mellan de aktiva och journalisterna garanteras.

I Tjeckien har fem fall av viruset rapporterats hittills.

Hanna Öberg säger att det är svårt att veta om åtgärderna är rimliga eller överdrivna.

– Men finns det skäl att vidta sådana säkerhetsåtgärder så tycker jag definitivt att det är bra. Jag skulle inte säga att jag själv är rädd eller så, men det handlar väl om att samla många människor på liten yta och att det innebär en större risk och det förstår man ju.

Jagar Wierer i totalen

Hon lämnade Antholz för en och en halv vecka sedan med en bronsmedalj från masstarten i mästerskapets sista tävling. Hon fick också med sig tre fjärdeplatser och ett par bortskjutna medaljer. VM var en urladdning.

– Det är klart att man kände att jag var väldigt trött både fysiskt och mentalt, ett sånt mästerskap med alla tävlingar tar på en och det var ju också mycket känslor hit och dit, säger Öberg.

Nu väntar tre avgörande tävlingshelger där världscupen efter Nove Mesto går vidare till finländska Kontiolahti helgen efter innan säsongen avslutas i Holmenkollen. Öberg ligger tvåa i totalen med 106 poäng upp till Dorothea Wierer och med sex poängs marginal till jagande norskan Tiril Eckhoff.

Annons

Annons

TT: Vad tror du krävs för att du ska kunna ta dig förbi Wierer?

– Oj, det är svårt att spekulera i. Jag försöker ta en tävling åt gången och göra det så bra som möjligt i varje lopp. Sedan vet jag att det kan slå lite olika efter ett mästerskap, Martie (Olsbu Røiseland, VM-drottning) kommer inte hit för att hon är sjuk till exempel, medan det finns de som är ännu mer sugna som (Tiril) Eckhoff som inte tog någon individuell medalj.

TT: Har du lyckats ladda om?

– Jo, men det tycker jag väl ändå, ganska bra. Man får se lite grann hur formen är, men jag tycker ändå att det ska bli kul att få tävla, nu var det ju ändå längesen.

Marie Carlsson/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan