Annons

Annons

Annons

Kulturtips inför helgen

Text

Anders & Måns kommer till Jönköping och Österängens konsthall öppnar en ny utställning. Här ger fyra av kulturredaktionens medarbetare sina bästa tips inför helgen.

Här tipsar Emilia Söelund, Michael Joelsson, Ulla Strängberg och Carl-Johan Svensson om kulturupplevelser som kan förgylla din helg:

Emilia Söelund: Upplev ljudkonst på museet

Inbäddat innehåll

Mitt i Maria Fribergs vackra fotoutställning, med bilder av granar och mossbekädda stubbar, har ljudkonstnären Jan Carleklev under veckan bjudit in länsmuseets besökare att interagera med konsten för att bidra till skapandet av ett performance-verk. En mikrofon stod riggad framför videoverket "Matador" och publiken uppmuntrades att tala eller sjunga in ljud medan de lyssnade på Jan Carleklevs musik i lurarna. Konstnären har nu samlat rösterna till en sorts kör och ljudkonstverket presenteras i utställningssalen fredag den 6 mars från klockan 16. Dansarna Emma Strandsäter och Stina Nilsson medverkar också i föreställningen.

Annons

Annons

Emilia Söelund är Jönköpings-Postens kulturredaktör

Ulla Strängberg: Gå på vernissage på Österängen

Anders Widoffs utställning ”No pasarán” har vernissage den 7 mars klockan 13.

Jag blir nyfiken på Anders Widoffs soloutställning på Österängens konsthall i Jönköping. Med det antifascistiska slagordet ”No pasarán” (myntat av Dolores Ibárruri Gómez under spanska inbördeskriget) färgsätter han årets dagar i ett försök att ta tillbaka ett språk. Han visar måleri och skulptur till citat av den franske poeten Paul Celan.

Widoff blev känd för en större allmänhet genom sin naturalistiska och samtida Mariaskulptur som invigdes i Uppsala domkyrka 2005 ("Återkomsten”).

Vernissage i Jönköping på lördag.

Ulla Strängberg skriver om konst och litteratur för kulturredaktionen

Michael Joelsson: Skratta med Anders och Måns

Humorduon Måns Nilsson och Anders Johansson uppträder på Jönköpings Teater den 7-8 mars.

Radioprogrammet "Så funkar det" med komikerduon Anders och Måns var en personlig favorit när det sändes i början av 00-talet. På finurliga sätt och med en stor portion humor försökte de svara på lyssnarnas frågor med hjälp av experter. Det lyckade konceptet har nu gett sig ut på turné och om showen är lika bra deras tidigare föreställning "Nu har vi väl trevligt?" lär du gå därifrån med ett leende.

Annons

Föreställningen ”Så funkar det - the show” är på Jönköpings Teater både lördag och söndag.

Annons

Michael Joelsson är reporter på Jönköpings-Posten och skriver om nöje

Carl-Johan Svensson: Läs och minns Heckscher

Einar Heckscher har översatt klassiska verk som Jack Kerouacs ”On the Road”.

Nyligen avled Einar Heckscher. Han var son till den konservative högerpartiledare Gunnar Heckscher, som väl kanske hade tänkt sig att hans son skulle välja en annan bana än att bli jazzmusiker, pårökare och översättare av litteratur av det lite mer obskyra slaget. Så blev det nu inte och tur är väl det. Hedra Einars minne genom att läsa någon av hans många översättningar, till exempel av Charles Bukowski eller varför inte Jack Kerouacs ”On the Road”; ”På väg” i Einars tappning.

Carl-Johan Svensson är universitetslektor och skriver för kulturredaktionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan