Annons

Annons

Annons

Nya oroligheter vid gränsen mot Grekland

Text

GREKLAND/TURKIET

Situationen har återigen varit våldsam vid den grek-turkiska gränsen, där tusentals migranter fastnat mellan Greklands stängda gräns och Turkiets försök att hindra människorna från att ta sig tillbaka in där.

Även på de grekiska öarna växer missnöjet och oron.

Grekisk polis vid gränsen mot Turkiet i Kastanies på fredagsmorgonen.

Situationen vid gränsen mellan Grekland och Turkiet har resulterat i våld vid flera tillfällen den senaste veckan.

På fredagen kom nya uppgifter om att grekisk polis kastat tårgas på migranter som försökt att ta sig in i landet genom det stängsel som markerar gränsen. Migranter ska ha försvarat sig genom att kasta sten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

"Öppna portarna"

Situationen ska ha lugnat sig ganska snabbt. Hundratals migranter ska ha placerat sig på marken framför gränsövergången och ropat "fred", "frihet" och "öppna portarna".

Den grekiska gränspolisen har stoppat nära 3 000 migranter på ett enda dygn.

På fredagen anklagade också grekiska myndigheter sina turkiska motsvarigheter för att ha använt tårgas och rökbomber mot grekiska gränsvakter och för att ha delat ut verktyg till migranterna att använda för att ta sig igenom stängslet.

– Turkisk polis hjälper migranter att ta sig över gränsen, hävdade en grekisk myndighetsperson till AFP.

En korrespondent från nyhetsbyrån Reuters rapporterade att grekiska styrkor avfyrade en vattenkanon för att skingra massorna vid gränsen.

Oro på öarna

En del migranter har också tagit sig till grekiska öar efter det att Turkiet deklarerade att man öppnat sina gränser mot EU. På ön Lesbos, som redan hade tiotusentals migranter och flyktingar, växer nu missnöjet hos lokalbefolkningen och rapporter kommer om att hjälparbetare attackeras.

Den grekiska tiningen Kathimerini rapporterar att Grekland ökar beredskapen för att fler migranter kan ta sig till öarna Farmakonisi, Agathonisi och Kastellorizo.

Ska hjälpa ensamma

Migranter som kommit in i landet från den 1 mars och framåt ska samlas i ett läger på fastlandet och skickas till sina hemländer utan att få möjlighet att söka asyl, har Grekland sagt.

Annons

På fredagen meddelades att EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson ska åka till Grekland nästa vecka med ett särskilt uppdrag kring de ensamkommande unga som anlänt till landet.

Annons

Enligt EU-kommissionen finns uppskattningsvis 5 500 ensamkommande unga på de grekiska öarna.

Moa Kärnstrand/TT

Många av de migranter och flyktingar som stoppats vid gränsen mot Grekland har samlats i Erdine, Turkiet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan