Efter beslut om statliga kostnadsutjämningspengar föreslår kommunstyrelsen att budgeten för 2020 utökas med åtta miljoner kronor.
Pengarna kommer väl till pass eftersom det samtidigt har uppstått ett nästan lika stort hål i barn- och utbildningsnämndens budget.

Gert Jonsson (M) vill spara tolv miljoner, medan Kenth Williamsson (S) tycker att det räcker med åtta. Istället vill han se satsningar på nattorganisationen och idrottsplatserna.
De statliga kostnadsutjämningspengarna är tänkta att jämna ut förutsättningarna för kommuner som har många äldre eller många yngre – grupper som kostar resurser i form av skola och äldrevård.
Annons
Enligt de första prognoserna från SKR, Sveriges kommuner och regioner, såg det ut som om Vaggeryds kommun skulle få motsvarande 339 kronor per invånare. Nya prognoser innehåller även det välfärdspaket som Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ställde sig bakom den 19 februari och som i en extra tilläggsbudget skulle ge ytterligare 169 kronor per invånare.
Annons
Pengarna, för kommunens del ser det ut att bli 20 miljoner, antas finnas med i regeringens vårändringsbudget som presenteras den 15 april.
Vi har tidigare berättat om de dåliga prognoserna för barn- och utbildningsnämnden, som delvis har orsakats av att ett annat statligt bidrag uteblev, samt att antalet barn har ökat utöver prognos – och budget.

Socialdemokraterna vill satsa en del av de statliga pengarna på att driva idrottsplatserna i kommunal regi. Problemet är att det förutsätter statliga pengar även nästa år – eller en skattehöjning.
”Risk för att ramarna höjs”
Underskottet landade på 7,3 miljoner och finansieras, enligt beslut i kommunstyrelsen, genom en tilläggsbudget – och de statliga pengarna.
De övriga mer än tolv miljonerna då?
– Vi måste vara rädda om vårt resultat i och med att vi investerar så mycket. Och det skulle inte vara så bra att låta pengarna gå in i driftsbudgeten, vilket skulle bidra till att höja ramarna inför 2021 och 2022, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).
Socialdemokraterna var av en annan åsikt och vill använda 12 av de 20 miljonerna för att spara 8. Framöver kan man tänka sig att höja skatten för att få en mer frikostig budget:
Annons
– Det går inte att bara för sakens skull ha lägst skatt i länet, samtidigt som vi ska bygga en massa skolor. De här pengarna kan då bland annat användas för att öka bemanningen i nattorganisationen, öka kompetensutvecklingen, föra över idrottsplatserna i kommunal drift och fortsätta satsningen på ekologiska och närodlade livsmedel, säger Kenneth Åberg (S).
S-förslaget röstades ner med sifforna 9–4.