Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Replik: Koalitionen tar ansvar för sina äldreboenden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi kan tillmötesgå behovet av äldreboende till dem som får en biståndsansökan beviljad, skriver artikelförfattarna.

Annons

Nuvarande styre i Äldrenämnden har tagit ett stort ansvar för äldreboenden, skriver nämndens odrförande samt vice ordförande i en replik.

I en debattartikel (JP, 27/2) skriver kommunalråd Andreas Sturesson (KD) att Koalition för Jönköping sänker ambitionerna för äldreboenden och äldreomsorgen i kommunen.

Nuvarande styre i Äldrenämnden (ÄN) har tagit ett stort ansvar för att se över kvaliteten och ändamålsenligheten på de lokaler som i dag används. Därtill planerar vi nybyggnationer av de hittills planlagda 250 lägenheterna.

De resterande lägenheterna i uppdraget kommer att planeras för att finnas på plats till år 2032. Med tanke på den ökning av invånare 80 år eller äldre som beräknas till 2032, förbättrar ÄN nuvarande bestånd och bygger nytt.

Under innevarande mandatperiod har ÄN gjort en kapacitetsutredning av de lokaler man hyr av Tekniska förvaltningen. Värt att notera är att ägarna av byggnaderna inte tagit fram kvaliteten och ändamålsenligheten av de lokaler man hyr ut till ÄN, utan nämnden har själv initierat detta arbete.

Annons

Utifrån resultaten ser man att en del boenden fungerar väl medan andra behöver förbättras eller avvecklas. Till vissa är det lämpligt att bygga ytterligare lägenheter. För att ha rådighet i denna process vill ÄN ha möjlighet att göra förändringar av antalet lägenheter under en viss tid.

Annons

Den vård och omsorg som bedrivs i Jönköpings kommun är av hög kvalitet. I jämförelse med kommuner av liknande storlek är våra brukare nöjda och ger höga omdömen. Vi har hela tiden kunnat tillmötesgå behovet av äldreboende till dem som får sin biståndsansökan beviljad.

De med demenssjukdom har haft en något längre väntetid under 2019. Under året har därför en del enheter anpassats till demensboende, allt för att möta det behov som finns. I de nybyggnationer som kommer, blir alla lägenheter anpassade så de kan passa en boende med demenssjukdom.

På Åsens gård kommer vi att bygga ett större boende helt anpassat för demenssjuka. Där kommer det att finnas lokaler för aktiviteter som gör livet mer innehållsrikt och aktivt för de boende. En utomhusmiljö som anpassas för den demenssjuke, vilken kan få vistas i olika omväxlande miljöer.

Anhöriga kommer att göra gemensamma upplevelser tillsammans med sin demenssjuke anhörige vilket ger något att prata om. Åsen kommer att bli ett centrum med personal specialiserad på demensvård. Här kan bedrivas utbildning och fortbildning inom området. Koalitionen tar ansvar för demensvården.

Annons

Vad gäller äldreboendet Västerhäll i Tenhult, som nämnden planerade i sin investeringsplan 2016-2020 (beslut i ÄN 22/4-15) att riva och bygga nytt, då det inte ansågs värt att renovera mer. I detta skeende stoppade dåvarande Alliansen med kommunalrådet Sturesson denna process. Detta för att bevara byggnaden till andra behov i kommunen.

Annons

I stället skulle en nybyggnation ske på Herrgårdsgärdet. Nämndens planering skulle gett en nybyggnation med ett utökat antal platser som skulle vara klar för inflyttning under 2020. Det blev det inget med. Den kommande byggnationen på Herrgårdsgärdet är ännu inte tidsatt då planerna har överklagats. Koalitionen sänker inte ambitionen, men har blivit förhindrad att uppnå målen inom en snar framtid.

Koalition för Jönköpings kommun genom

Ann-Marie Hedlund (L)

ordförande, Äldrenämnden

Karin Widerberg (S)

vice ordförande, Äldrenämnden

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy