Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Debatt: Borgerligheten och Miljöpartiet sparar i välfärden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De pengar vi tog upp i vår budget för Vaggeryds kommun var inte fiktiva men riktiga, skriver Kenth Williamsson (S).

Annons

Varför vill borgerliga partier och MP undanhålla medel som är avsedda för välfärden, undrar Vaggeryds oppositionsråd Kenth Williamsson (S).

I oktober fick kommunen besked om att det förändrade kostnadsutjämningssystemet skulle ge oss nästan 7 miljoner kronor extra i statsbidrag för 2020.

I september fick vi glädjande nog reda på att vi får minst 4,8 miljoner extra från regeringens så kallade välfärdsmiljarder. Sedan tillkom ytterligare 2,4 miljoner. De totala tillskotten är alltså nära 12 miljoner.

Det är kraftfulla satsningar från den socialdemokratiskt ledda regeringen med stöd av Centerpartiet, Liberalerna och MP för att stärka välfärden. Nu visar det sig att Vaggeryds kommun har ungefär 20 miljoner extra som inte är budgeterade.

Det är med andra ord mer i extra statsbidrag än i det besparingskrav på cirka 9 miljoner kronor som femklövern tidigare gett våra nämnder och styrelse för 2020.

När vi tog upp 5 miljoner kronor i ökade statsbidrag i vår driftbudget för 2020 så kallade flera av majoritetens ledamöter, och inte minst Gert Jonsson (M), detta för ”fiktiva pengar”. Nu konstaterar samma majoritet att det inte var ”fiktiva pengar” utan riktiga pengar – och att femklövern hade fel precis som tidigare när man sa att intäkterna inte fanns, precis som i flera tidigare budgetar.

Annons

Annons

Att man inte tog upp dessa intäkter ledde till kraftiga besparingar i välfärden som inte hade behövts och som inte minst påverkade personalens villkor.

I ”Vårändringsbudget 2020”, den första tjänsteskrivelsen från kommunledningskontoret, föreslås en tilläggsbudget på 11 miljoner för 2020 vilket är glädjande. Inte minst med tanke på att man tidigare avstått från att göra en tilläggsbudget trots att regeringen beslutat om att höja statsbidragen till kommunerna.

I nästa tjänsteskrivelse föreslås helt plötsligt att bara 8 miljoner tas upp i tilläggsbudgeten och av dessa ska 7,3 miljoner gå till barn- och utbildningsnämnden eftersom antalet barn har ökat i förhållande till den prognos man tidigare utgått ifrån – helt enligt den resursfördelningsmodell som vi har.

Trots regeringens kraftfulla tillskott så väljer man bara att ta lägga ut 7,3 miljoner av de medel som är tydligt destinerade för välfärden.

För oss är det självklart att om regeringen tillför ytterligare resurser till välfärden så ska dessa pengar stanna i välfärden. Vi vill därför att samtliga partier står upp för välfärden i praktiken – inte bara i retoriken. Inget parti kan med fog hävda att de värnar välfärden om de samtidigt inte lägger två strån i kors för att säkerställa att resurserna går dit.

Annons

Att inte ta upp de så kallade välfärdsmiljarderna i kommunens budget gör att resultatet stiger men att pengarna inte når välfärden, medel som skulle gått till verksamhet och personal.

Annons

När nu inte bara vi Socialdemokrater utan alla partier verka vilja satsa på välfärden så undrar vi varför de borgerliga partierna och Miljöpartiet i Vaggeryds kommun vill undanhålla välfärden dessa medel?

Kenth Williamsson (S)

gruppledare, Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy