Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Replik: Fastighetsägarna fortsätter sprida myter om veto

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är en myt att vi har veto i förhandlingar, skriver Johnny Gustafsson från Hyresgästföreningen Vätterbygden.

Annons

I en debattartikel den 5 mars i Jönköpingsposten sprider Fastighetshetsägarna den återkommande myten om att Hyresgästföreningen har veto i de årliga hyresförhandlingarna och att det skulle vara anledningen till att de ibland blir långdragna.

Det faller på sin egen orimlighet att vi förhandlar med externa parter om något vi skulle kunna bestämma om själva.

Om Hyresgästföreningen hade haft ett veto skulle hyresgästen själv kunna bestämma hyran och vi skulle inte behövt förhandla med fastighetsägarna. Så är det ju inte.

Myten om veto är något Fastighetsägarna sprider eftersom de inte själva får bestämma över hyreshöjningar. En förhandling handlar just om att parter måste komma överens.

Annons

I artikeln nämner Fastighetsägarna heller inget om de skenande hyrorna i nyproduktion eller de många gånger enorma hyreshöjningarna för hyresgästerna i samband med ombyggnad.

Annons

Årets hyresförhandlingar handlar om att folk måste kunna bo kvar. Effekterna av för höga nivåer kommer att slå hårt mot människors plånböcker och samhället i stort.

Så låt oss i stället ha en konstruktiv ton i vår fortsatta dialog om förhandlingsarbetet. Syftet med utvecklingsarbetet som vi tre parter – Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen – nu bedriver är att diskutera och föreslå förändringar som kan skapa ökad effektivitet och förutsägbarhet i befintliga system.

Vi, som parter, måste vara delaktiga och vara de som bidrar till konstruktiva synpunkter och förslag och inte överlåta processen till politiken.

Johnny Gustafsson

ordförande, Hyresgästföreningen Vätterbygden

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy