Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Gustav Juntti
Gustav Juntti: Coronaviruset visar att vuxna inte klarar källkritik

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Inför källkritikens dag sprider föräldrar rykten och felaktig information om vilka skolor som har smittade elever. Vem ska egentligen gå i skolan?

Coronaviruset har tydliggjort att det inte bara är barn som behöver sitta i klassrummen framöver.

Klockan var 09:48. Datum? 11 mars. Hemsidan presenterar tydligt avsändaren. Namn, mailadress och telefonnummer till kommunikatören för Region Jönköpings län finns strax där under. Vad mer behöver vi tänka på?

Pressmeddelandet är torrt men sakligt. Det säger inte mer eller mindre än vad som behövs: tre personer, ungefärlig ålder, hur de smittats och vilka åtgärder som tagits. För mer information hänvisas till statliga myndigheter. Helt enligt skolboken. Ändå välte internet.

Annons

Informationen om att ett lågstadiebarn i länet smittats av coronaviruset fick föräldrar att gå i spinn på sociala medier. Vuxna människor uppvisade rena skolgårdsfasoner när de började vräka ur sig namn på skolor man hade hört hade elever som var smittade.

Annons

Till sist fick Rosenlundsskolans rektor gå ut i tidningen och dementera ryktena. Och på Höglandet krävde läsarna att tidningen skulle berätta allt om det nya fallet. Likadant var det i Lidköping. Rykten om smittade elever på De La Gardiegymnasiet tvingade gymnasiechefen att gå ut i tidningen och dementera.

Alla krävde på olika sätt svar på just sin fråga där och då. Den som inte gav några svar ansågs vara en potentiell risk.

Förstår ni att det kan vara tvärtom? Att det är ni som orsakar mer panik vilket försvårar arbetet för de som levererar eller kontrollerar uppgifterna? Att ta fram korrekt information tar tid eftersom man måste kontakta de som är eller kan vara berörda och fråga hur det faktiskt ligger till.

Till er som spred rykten undrar jag: Har ni ingen impulskontroll? Har ni ingen respekt för andras hälsa och integritet? Har ni ingen källkritisk sträng i kroppen? Er vilja att få veta väger inte tyngre än varken patientsekretess eller korrekt information till allmänheten.

Samhället befinner sig i ett ansträngt läge. Spridningen är nu inte längre möjlig att kontrollera. Nu riktas i stället insatserna på begränsning. Land på land stänger skolor, gränser och affärer.

Sjukvården är hårt ansatt. I Jönköping har en anställd på ett äldreboende smittats. I Halland har fem medarbetare på intensivvårdsavdelningen i Varberg själva smittats. Även i den regionen har falsk information om smittade gymnasieelever florerat. Besök på äldreboenden och andra inrättningar i de flesta regioner begränsas.

Annons

Annons

Hockeyslutspelet för herrar skjuts upp medan HV71-damerna får spela final inför tomma läktare. Bandy-SM, där regerande mästarna Villa Lidköping inför tomma läktare spelade sin tredje semifinal mot Bollnäs under torsdag kväll, hotas av inställda finaler på Studenternas IP. Motormässan på Elmia är inställd. Vetlanda pastorat har avbokat de nära hundra konfirmandernas traditionella resa till Tyskland i april.

Att i detta läge börja häva ur sig ogrundade rykten och rent falsk information förstärker bara allas osäkerhet. Och vad tjänar ni på det? Ingen har ändå fått reda på särskilt mycket mer. Däremot har oron höjts och myndigheterna belastats helt i onödan.

I dag, fredag 13 mars, infaller källkritikens dag. I textens första två stycken finns källkritikens grunder. Den enklaste regeln är de fem frågorna.

När skrevs det? Vem har skrivit och är ansvarig för innehållet? Vad säger informationen och vilka referenser eller källor anges? Vilken målgrupp riktar informationen sig till och hur är det relevant för mig? Varför har det skrivits och vad är syftet?

Det här borde alla kunna. Men uppenbarligen brister det rejält hos många av dem som samhället förväntar sig ska kunna bete sig civiliserat och eftertänksamt i svåra situationer. Oavsett om skolorna stänger eller håller öppet har coronaviruset tydliggjort att det inte bara är barn som behöver sitta i klassrummen framöver.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan