Annons

Annons

Annons

Kulturredaktionen tipsar: 3 saker att göra i helgen

Text

Stora konserter och föreställningar ställs in. Vad ska du göra i helgen? Här tipsar Jönköpings-Postens kulturredaktion om sevärd film och konst, samt en riktigt bra miniserie för den som bara vill stanna hemma i soffan.

Här ger Emilia Söelund, Michael Joelsson och Solveig Bergström sina bästa helgtips:

Emilia Söelund: En odödlig Max von Sydow

Liv Ullmann och Max von Sydow i Jan Troell-filmen Utvandrarna.

Veckans sorgliga besked om att skådespelaren Max von Sydow har avlidit, 90 år gammal, väcker en stark lust att se om några av hans oförglömliga filmer. Scenen, där korsriddaren Antonius Block spelar schack med Döden i "Det sjunde inseglet" från (1957), är förmodligen svensk films starkaste ögonblick någonsin. En annan rollprestation som har gått till filmhistorien är förstås Max von Sydows tolkning av Karl-Oskar i "Utvandrarna". Flera av skådespelarens filmer finns just nu att se på SVT Play. Låt oss minnas en stor skådespelare genom att se om hans filmer.

Annons

Annons

Emilia Söelund, kulturredaktör

Solveig Bergström: Spännande konst i Gislaved

Verksamheten på Gislaveds Konsthall sätter samtidskonsten i centrum genom alla former av konstnärliga uttryck, såsom skulptur, måleri, video och performance. Utställare nu är Krister Kühlwein som är "gammal i gården" och har många intressanta utställningar bakom sig.

Konsthistorien berättar om spelet emellan ytan (den tvådimensionella) och den illusoriska tredje dimensionen. Så är det också på Krister Kühlweins utställning. Frågan är vad som sker bakom duken i konstnärens bildvärld. Ytan i hans bilder blir till ett fascinerande skulpturalt objekt, på ett sätt som inte känns så vanligt.

Läs mer om utställningen här:

Solveig Bergström, konstkritiker

Michael Joelsson: Blodtörstig miniserie

Dracula visas på Netflix.

Coronaviruset ställer till det, konserter ställs in eller skjuts framåt. Då kan det passa bra med en helg i tv-soffan istället. Och tre långfilmslånga avsnitt av miniserien ”Dracula” kanske kan duga som en bra start. Med start i 1897 får vi följa den klassiska figuren greve Dracula och de som försöker stoppa hans planer. ”Dracula” är skapad av Mark Gatiss och Stephen Moffat som har skapat eller skrivit serier som ”Sherlock” och ”Doctor Who”. Dansken Claes Bang ("The Square”) är briljant i titelrollen och även om den inte når de höjder ”Sherlock” nådde är det en visuellt vacker och klart sevärd serie.

Michael Joelsson, nöjesskribent

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan