Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ansträngt i omsorgen - många sjuka

Text

Frånvaron bland personalen inom omsorgen ökar och kommunen prioriterar nu i sysslorna. Högst prioritet har de mest sjuka, städtjänster kan skjutas upp några dagar. Dessutom finns fem dokumenterade fall av coronavirus bland brukarna.

Stadsdirektör Johan Fritz, socialdirektör Stefan Österström och utbildningsdirektör Göran Isberg höll i en presskonferens under onsdagen, där de höll information om coronaläget i kommunen.

Jönköping

Inbäddat innehåll

Annons

Under onsdagen höll kommunen presskonferens med anledning av coronaviruset och gav besked om läget inom främst skola och omsorg. Gymnasieeleverna går nu över till distansutbildning. Vad gäller förskola och grundskola pågår planering om regeringen skulle komma med en uppmaning att stänga även där.

– Vi tittar på hur vi kan hålla en omsorg så att vårdnadshavare som har nyckelbefattningar i samhället kan fortsätta gå till jobbet, om vi hamnar i ett läge där förskola och grundskola stängs, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör.

Annons

Fem fall i omsorgen

Inom kommunens vård och omsorg finns nu fem dokumenterade fall av coronavirus. Stefan Österström, socialdirektör, säger att kommunen har en bra samverkan med Regionens smittskyddsavdelning och att de säkerställer att personerna får bra vård.

Samtidigt är det nu mycket personal som är hemma med symptom kopplat till luftvägsinfektion. Det är därför hög press på den friska personal som är i tjänst. Det gör att kommunen prioriterar och skjuter på lättare service.

– På daglig basis kan det handla om att skjuta upp städ till en senare dag i veckan, säger Stefan Österström.

Söker vikarier

Han berättar att förvaltningen gått in i en ny stabsorganisation och har ett förstärkt samarbete med de privata utförarna av till exempel hemtjänst.

Det finns rutiner för hur omsorgspersonal ska undvika att smitta de som de tar hand om. Skyddsutrustning delas ut efter bedömningar av en samordnare för att undvika överkonsumtion. Det finns rutiner för hygien och personal stannar hemma vid symptom.

Annons

Kommunen tar höjd för att situationen kan pågå länge och kom under presskonferensen med en uppmaning till allmänheten.

– De som jobbar nu kommer behöva semester i sommar. De som kan tänka sig att jobba timvik eller vikariera under sommaren har möjlighet att söka nu, säger Stefan Österström.

Vill hjälpa företag

Johan Fritz, stadsdirektör, flaggar för att medarbetare kan få ändrade arbetsuppgifter och att kommunen kan sänka sin service jämfört med normalnivå. Det pågår även diskussioner om kommunen kan hjälpa företag och föreningar som har en tuff situation.

– Men det finns regler för hur mycket vi som kommun får gå in och stötta det privata, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan