Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligCoronaviruset 2020-2021

Ledare: Nationellt ledarskap med regional fingertoppskänsla

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Att stänga skidanläggningar inför påsklovet vore en logisk åtgärd för att undvika att coronaläget blir lika allvarligt i övriga landet som i Stockholm. Lyckas man undvika det blir det också logiskt att hålla skolor i Ljungby öppna även om de måste stängas i Stockholm.

Annons

Stäng inte skolor i Småland för att det blir nödvändigt att göra i Stockholm.

Den politiska ledningen för Ljungby kommun har, tillsammans med ett antal tjänstemän och lokala företagare, skrivit till regeringen. Man är överens om att in i det längsta undvika att stänga för- och grundskolor på grund av coronapandemin och ber om att Ljungby kommun själv ska få bestämma om stängningar ska ske. Detta sedan regeringen med hjälp av ny lagstiftning i förra veckan skaffade sig rätt att stänga skolor.

Man skulle kunna kalla det en dålig idé med goda underliggande poänger. Att ge lokalpolitiker beslutanderätt över smittskyddsåtgärder som är av nationellt intresse är nog riskfyllt. Att däremot anpassa åtgärder efter lokalt smittspridningsförlopp borde vara en självklarhet. Just nu behövs centralt ledarskap med god regional fingertoppskänsla.

Annons

Krav på att sjukvården måste förstatligas kommer att intensifieras efter pandemin. Det kommer att vara lätt att säga att regionerna inte har prioriterat lagerhållning och beredskap i tillräcklig utsträckning för att kunna hantera en pandemi. Det kommer att vara svårare att peka på trovärdiga skäl att tro att staten skulle ha klarat det bättre.

Annons

Staten har uppenbarligen inte krävt beredskap av regionerna tillräckligt tydligt, eller hotat med några sanktioner. Nedmonteringen av den krisberedskap Försvarsmakten en gång hade, och som hade kommit väl till pass nu, har inte heller skickat rätt signaler.

Just nu är Region Stockholm överlägset svårast drabbat av coronaviruset. Därefter kommer de andra två storstadsregionerna och Sörmland. I Jönköping och alla andra regioner kan man likna situationen vid lugnet före en storm vars omfattning ännu är okänd.

I Stockholm arbetas för att fördubbla antalet intensivvårdsplatser inom regionens organisation. Därtill byggs ett fältsjukhus med 30 intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan.

Socialstyrelsen, som har tagit på sig ett utökat ansvar för nationell samordning av sjukvården, betonade på måndagen att fältsjukhuset kommer att vara hela landets resurs och inte bara Region Stockholms.

Socialstyrelsen måste vara beredd att med mycket fast hand gå in och fördela resurser – materiel och personal – mellan regioner. Att flytta patienter dit kapacitet finns måste också finnas på bordet. Bara då tas rikets samlade resurser tillvara och kan räcka till.

Annons

För att detta ska fungera är det viktigt att karaktären av lokala utbrott behålls så länge det är möjligt. Ett besked under tisdagen om att skidanläggningar stängs inför påsklovet vore därför logiskt.

Åtgärder för att minska smittspridning måste ge tydlig effekt och vara uthålliga. Det innebär att de måste vidtas vid rätt tidpunkt och därmed också på rätt plats.

Att några skolor i Småland inte kommer att stängas för att det blir nödvändigt att göra det i Stockholm borde därför vara självklart. Det är dock inte så självklart att det inte behöver sägas.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy