Annons

Annons

Annons

Annons

146 döda – stabsläge i alla regioner

Sverige har nu mer än 4 000 bekräftade fall av covid-19 och av dem har 146 avlidit. Samtliga regioner jobbar nu i stabs- eller förstärkningsläge.

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten.

– Regionerna har dragit ned på kirurgi som inte är akut. Byggt covid-19-avdelningar specifikt, man omskolar personal. säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

Annons

Arbetet innebär stora belastningar på många personalkategorier.

Det är viktigt att påpeka eftersom varje region är dimensionerad efter sin befolkning, säger Alexandersson.

– Utifrån de dagliga bedömningar vi gör vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så. Många vill ha uppmaningar, men i jobbar inte så. Vi vädjar om att man inte ska belasta vården ytterligare.

Kommer leveranser

Gällande brist på skyddsutrustning pågår arbetet för fullt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Leveranser kommer in men går också väldigt snabbt ut till regionerna. Vi får dagligen in förfrågan om stöd från regioner, säger hon.

Sverige har nu mer än 4 000 bekräftade fall av covid-19 och av dem har 146 avlidit. Hittills har drygt 300 personer intensivvårdats i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid en gemensam pressträff med där flera myndigheter är representerade.

En under 30 död

Flest avlidna i covid-19 finns i åldersspannet 80 till 90 år. 65 personer har avlidit i den åldersgruppen, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

En person har avlidit i spannet 20–29 år, 8 personer i spannet 50–59 år, 6 personer i spannet 60–69 år, 34 personer i spannet 70–79 år och 32 personer som varit 90 år eller äldre.

Mer än hälften av alla avlidna, 88 personer, finns i Stockholms län.

Annons

Europa och USA

Anders Tegnell berättade under pressträffen att i stort sett alla länder i världen nu har konstaterade fall.

– Det är över 700 000 globalt, av dem är knappt hälften i Europa, och det beror främst på att USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi. I stort sett alla världens länder har nu fall. Det finns några enstaka vita fläckar på kartan. I dag var det ett land till som hade sitt första fall, men det finns inga många länder kvar som inte har någonting alls, säger han.

TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan