Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Lovisa samlade in 307 luncher till vårdhjältarna

Text

Lovisa Lidåker från utanför Jönköping ville göra något för att stötta såväl restauranger som vårdpersonal. Nu har hennes initiativ lett till motsvarande 307 luncher.

– Det är ett otroligt fint engagemang, säger Frida Lundstedt på Region Jönköpings län som tog emot gåvan.

Frida Lundstedt från Region Jönköpings län tog emot presentkort på luncher som Lovisa Lidåker hade samlat in till vårdpersonal.

Initiativet sattes igång på Facebook och Instagram av Lovisa Lidåker. "Tillsammans för Jönköping – bjud en vårdhjälte på lunch” gick ut på att samla in pengar för att kunna köpa presentkort på olika restauranger som sedan skulle delas ut till vårdpersonal.

Annons

Annons

– Jag satt hemma i tv-soffan och slogs av alla nyheter och hur det påverkade. Jag började fundera på var jag kunde göra just nu i stunden. Jag insåg att jag kunde samordna. Det här blev en win-win för alla och ett sätt där man kunde göra något tillsammans för att bidra, säger 30-åriga Lovisa Lidåker som bor utanför Jönköping.

För att göra det på ett säkert sätt valde Lovisa att starta ett swishnummer och specifikt konto kopplat till det dit folk kunde sätta in pengar. Insamlingen pågick till i söndags och sammanlagt har det samlats in 29 550 kronor, vilket motsvarar cirka 307 luncher. Förutom privatpersoner har även enstaka restauranger gått in med luncher själva.

– Vi ger dem till regionen och till Öxnebacka äldreboende. Det känns jätteroligt att kunna göra det här. Förhoppningen är att man även ska se presentkorten som ett symboliskt värde för alla som jobbar i vården, säger Lovisa.

Det är nio restauranger som de har köpt presentkort hos. Två stycken, 38 grader och Sjön, gick in tidigt och engagerade sig. De övriga har sedan valts ut baserat på tips från de som skickat in och bidragit.

Frida Lundstedt, HR-chef på kirurgisk vård, var representant för hela regionen och tog emot gåvan från Lovisa. Frida tyckte att det var ett trevligt initiativ.

– Det är ett otroligt fint engagemang och det känns uppskattande att få det här. Vi kommer att lotta ut dessa i enheterna som jobbar med covid-19 i Jönköping, eftersom restaurangerna i det här initiativet finns där, säger Frida.

Annons

Annons

Förutom Jönköping har konceptet spridit sig till flera andra städer, bland annat Växjö och Skövde. Något som glädjer Lovisa.

– Det känns jätteroligt med spridningen som det här har fått. Det är hur många som helst som är igång nu - Stockholm, Sundsvall och Uddevalla. Det är superhäftigt, säger Lovisa som berättar att det här var tänkt som en engångsgrej.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan