Annons

Annons

Annons

Fotboll

Spelhajarna riktar in sig på svensk breddfotboll: ”Finns indikationer”

Text

Spelbolag i hela världen dammsuger länders fotbollsorganisationer i jakt på matcher att spela på. Smålands fotbollförbund ser stora risker med matchfixning och agerar.

– Det finns indikationer på matchfixning i vårt distrikt, säger Henrik Landén, kanslichef på förbundet.

Coronaviruset har lett till att elitidrott världen över har fått ställas in. Spelbolag har därför börjat erbjuda spel på träningsmatcher, långt ner i divisionerna. Det finns stor risk för matchfixning, erfar både Svenska fotbollförbundet och Smålands fotbollförbund.

Annons

Annons

På tisdagen rapporterade Värnamo Nyheter om att IFK Värnamo har fått besök från mystiska personer på deras träningar. Göteborgs-Posten har rapporterat om att en match mellan division 5-laget Södra Vings IF och division 4-laget Byttorps IF kan ha omsatt 37 miljoner kronor på flera spelbolag.

Henrik Landén, kanslichef på Smålands fotbollförbund, berättar att det har funnits indikationer på matchfixning i distriktet.

– Vi fick in information i förrgår om det rådande läget. Vi har fått indikationer på matcher där det varit avvikande rörelse. Man har fått information från en extern part angående den lokala matchen som är riktigt avvikande, säger han.

Förbundet har gjort så att det inte går att få tillgång till planerade matcher offentligt. Smålands fotbollförbund har fått information från SvFF och skickat den vidare till medlemsföreningarna. Det handlar bland annat om vad förbjuden vadhållning innebär, anmälningsplikt och vilka påföljder som kan ske om man bryter mot reglerna.

– Manipulation av resultat är direkt förbjudet och kriminellt, säger Henrik Landén.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan