Annons

Annons

Annons

Mullsjö

Viljan att hjälpa engagerar Mullsjöborna: ”3D-skrivaren går för fullt”

Text

Flera privatpersoner har hakat på trenden att producera skyddsutrustning till vården för att hjälpa till i coronakrisen, bland annat genom att skriva ut delar till visir med hjälp av 3D-skrivare.

Jenny Salmén och Jonny Hilding producerar mängder av användbar skyddsutrustning hemma i sitt hobbyrum.

På grund av brist på skyddsutrustning inom vården uppmanar nu Länsstyrelsen företagare att göra vad de kan för att bidra i produktionen av dessa nödvändiga hjälpmedel. Men det är inte bara företag som har börjat tillverka skyddsutrustning, även många privatpersoner som har 3D-skrivare hemma har börjat dra sitt strå till stacken. Hemma hos Jonny Hilding och Jenny Salmén går skrivarna varma i hobbyrummet.

Annons

Annons

– Det startade med att ett företag i Stockholm delade med sig av en beskrivning på en enkel visirmodell i en grupp på Facebook. De har kontrollerat så att modellen fungerar och nu har filen (med skrivarinställningarna, reds. anm.) laddats ner ett stort antal gånger, säger Jonny Hilding.

– Alla vill ju hjälpa till och flera som inte har en egen skrivare har swishat pengar så att vi kan köpa tråd och skriva ut ännu mer. Tråden är inte så dyr men alla bidrag är välkomna.

Skriver ut hela dagarna

Skrivarna sätter han igång vid sextiden på morgonen och låter den gå till halv tolv på kvällen. Under en dag kan 50–60 visirdelar skrivas ut.

– Jag styr skrivaren via mobilen från jobbet. När en del är klar säger jag till min sambo som är hemma föräldraledig som då går och hämtar den, sen startar jag maskinen igen med hjälp av telefonen. Tack vare att vi hjälps åt kan vi få fram mycket mer, säger Jonny Hilding.

Skrivarna kan skriva ut 50-60 visirdelar på en dag.

Hjälps åt på sociala medier

Paret har delat bilder och information om sitt arbete på sociala medier och har därigenom fått kontakt med andra som också skriver ut delarna och personer och företag att samarbeta med.

Annons

– Fler än man tror har en 3D-skrivare hemma och de allra flesta levererar lokalt, just nu tillverkar vi till Mullsjö kommun och eventuellt Ryhov. Vi ska höra med Habo kommun om de också har behov, säger Jonny Hilding.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan