Annons

Annons

Annons

Insändare
Angående vad biskop Modéus sagt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik till Jens Junelind den 2 april 2020.

Jens Junelind försvarar i JP 2/4 biskop Modéus debattinlägg. Junelind svarade på JE Leos insändare som påtalat frånvaro av andliga inslag i sagda biskops-inlägg. Jag måste säga att Leo har en klar poäng. Ofta är ju just frånvaron av det unikt kristna budskapet påfallande i svenska biskopars texter och uttalanden.

Annons

Jag var själv på midnattsmässa i Göteborgs domkyrka på julafton, då biskop Susanne Rappman talade, och i hennes julbudskap fanns som jag minns saken inget kristet budskap alls att tala om. Däremot var körsången fin. Jag var mycket besviken. Desto mer kristet budskap finns dock i andra församlingar i Svenska Kyrkan, bland annat i Sankt Pauli i Göteborg, Sveriges tredje mest besökta. Jag uppskattar också särskilt gudstjänsterna på Råslätt här i Jönköping, med som jag ser det, mycket god undervisning och en bra stämning.

Annons

Vad gäller Modéus uttalanden i samband med frågan om muslimska böneutrop tycker jag att biskopen gick över gränsen för vad en kyrkoledare kan säga. Man måste nämligen skilja på den rent juridiska frågan om tillstånd och vad som är en biskops uppgift i rent andligt avseende. Modéus inte bara uttalade sig för ett rent formellt tillstånd, utan han uppgav sig också hoppas att få höra böneutrop. Som kristen kan man visserligen vara för att böneutrop skall vara tillåtna av lag och kommun, men samtidigt vara för evangelisation bland muslimer och andra.

Jag tror ju som kristen att Kristus burit inte bara mina, och andra i nuläget kristnas, synder. Jag tror ju han bar också muslimernas och det ateistiska/agnostiska svenska folkets, och att han i stor kärlek söker både muslimerna och sekulariserade svenskar med evangelium. Som biskop tycker jag att Modéus ska be för att fler, både sekulariserade svenskar och muslimer, kommer till en kristen tro, inte uttala förhoppningen att få höra böneutrop. Gör han det älskar han verkligen muslimer.

Annons

En grupp som ligger mig särskilt varmt om hjärtat är konvertiterna till kristen tro, varav en del enligt mig har behandlats skamligt av Migrationsverket, vars utredningar ibland präglats av okunnighet om kristen tro. Jag var själv på en synnerligen smärtsam begravning för en ung man som fått avslag och inte orkat mer. Sådant får aldrig aldrig någonsin ske. Värna, styrk och ställ upp för just dessa konvertiter Modéus. Det är betydelsefullt. Tala för dessa i stället för att tala för utropen!

Sven Johansson

Aktiv i Svenska Kyrkan Jönköping och medlem i kyrkofullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan