Annons

Annons

Annons

Insändare
Varför inte ett höghus?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jönköpings-Posten redovisar den 4 april kommunens planer på ett byggprojekt på Öster i staden. Det är vällovligt, alla lägenheter som kan skaffas fram behövs, men varför vara så blygsam? Varför så räddhågsna? Varför inte ta ett större grepp? Varför kan inte markägaren få bygga ett höghus, att bygga större och därmed förse staden med fler lägenheter?

Annons

Vi i Värna Vår Stad (VVS) beskylls ständigt och jämt för att vara motståndare till allt nytt. Detta är inte sant, men vi vill att de stadsbyggnadshistoriska värdena som finns i vår stad skall beaktas, även när man bygger nödvändiga bostäder. Samtidigt tycker vi verkligen inte att man behöver vara blygsam på det aktuella området på Öster. Det byggs ett högt hus mitt i ett befintligt bostadsområde på Dalvik, det har byggts ett högt hus i ett villaområde på Rosenlund som Regionen har och man byggde en profilbyggnad vid infarten till Jönköping söderifrån på Södra Munksjöområdet. Man tillåter ett höghushotell i en skyddad miljö och planerar att bygga ett höghus mitt i ett område som är kulturhistoriskt skyddad på Väster. Varför kan man då inte bygga en märkesbyggnad vid infarten till staden från öster.

Annons

Tänk på 60-talets politiker i Jönköping och Huskvarna som utan att tveka byggde Öxnehaga och Råslätt. De vågade ta ett stort grepp. När man ändå gör en ny detaljplan för området söder Odengatan varför gör man då inte något åt området omkring den gamla AMU-byggnaden. Tillsammans med ett höghus vid Odengatan, 8–10-våningars hus utmed Odengatan och Kålgårdsgatan och ett helt nytt område vid gamla AMU så skulle många nya lägenheter skapas, Det senare området är i dag i stort sett slum, verksamheter som kan inrymmas på betydligt mindre yta och då ge plats för bostäder, många bostäder.

Gör som era företrädare, gör något ordentligt. Vila inte på hanen, sätt fart och bygg och tänk stort.

Lennart Angselius

Lennart Lindberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan