Annons

Annons

Annons

Tandläkarens råd – ”Då ska du söka hjälp”

Text

Lutfi Ujam hade själv besvär med sina tänder som ung. Det var då han beslöt sig för att själv bli tandläkare och göra ett bättre jobb än de som hade behandlat honom.

-Att vara noggrann med hygienen är såklart en stor del av de dagliga rutinerna på en tandvårdsklinik, säger tandläkaren Lutfi Ujam.

Han började som tandläkare redan 1988 och har arbetat många år i både kliniken i Jönköping och på Vaggeryds Tandvård. För Lutfi Ujam och hans kollegor har det alltid varit viktigt att göra patienterna bekväma, nöjda och trygga, inte minst nu i Coronatider.

De patienter som tillhör riskgruppen kontaktas nu för att få sina undersökningar och andra behandlingar ombokade. Samtidigt erbjuds fortfarande hjälp, riskgrupp eller inte, vid akuta besvär.

-Att vara noggrann med hygienen är såklart en stor del av de dagliga rutinerna på en tandvårdsklinik oavsett Coronasmittan men vi har stärkt upp det arbetet ytterligare i väntrummen. Alla patienter får desinficera sina händer både före och efter sin behandling och våra två väntrum ger dem möjligheten att hålla social distans, säger Lutfi.

Annons

Annons

Läs mer om kliniken

Bekvämare med digitaliseringen

Digitalisering inom tandvård kan låta komplicerat men Lutfi berättar att det finns många sätt att göra tandläkarbesöket lättare och mindre besvärligt med hjälp av digitala lösningar.

-Vi arbetar med en 3D-scanner istället för den traditionella massan som man tidigare använde i tandvården för att ta tandavtryck. Många upplever det som betydligt trivsammare med vår scanner än den gamla metoden, säger Lutfi.

Röntgenbild före ingrepp

Röntgenbild efter ingrepp

Slitna tänder före behandling.

Tänderna efter behandling.

Implantat

Som tandläkare stöter Lutfi och hans kollegor ofta på patienter med tänder som saknas.

-Vi på Jönköpings Tandvård arbetar mycket med implantat vilket enligt känslan i munnen är det närmaste man kan komma en naturlig tand. Det främjar välmående både från en social och psykologisk aspekt. Det är viktigt att känna att man kan äta bra utan problem, säger Lutfi.

Annons

Annons

Tack vare Tandvårdsstödet från Försäkringskassan så kan många ha råd med att göra ingreppet.

Över trettio år som tandläkare och mängder av avancerade utbildningar har gett Lutfi stor kunskap om tandhälsa. Nu berättar han vilka tandbesvär som kan ligga till grund för alltifrån huvudvärk till smärta i munnen.

Symptom som huvudvärk, ont i käklederna och nackbesvär kan bero på tänderna.

-Många patienter kommer in med symptom som dom inte vet beror på tänderna. Om vi kan se ett onormalt slitage på deras tänder frågar vi patienten om de använder bettskena, har en tendens att gnissla eller spänna sig. Dessa vanor beror på att man har bitit fel i olika grader på grund av att vissa tänder träffar före andra tänder när man biter ihop, så kallade störningar i bettet, säger Lutfi.

Har man gnisslat eller spänt käklederna i många år så kan symptom som migrän, ont i käklederna och nackbesvär förekomma.

Tandluckor – en vanlig orsak till besvär med bettet

-Det är vanligt som patient att tänka att man klarar sig med att ha tandluckor i munnen men en lucka mellan två tänder kan leda till stora problem i framtiden, säger Lutfi.

Han menar att munnen själv försöker rätta till problemet med den saknade tanden på ett fel sätt.

-Med tid kommer tänderna närmast luckan lägga sig eller migrera mot luckan för att de inte längre har granntanden som håller dem på plats. Denna tandrörelse leder till oönskade bettförändringar och slitage. Jag har behandlat så många med slitageproblem genom att bygga om hela bettet

Har man slitit på sina tänder i många år har man förlorat mycket av viktig tandsubstans, berättar han.

-Så ta hand om din tandlucka och kontakta oss om du får besvär, avslutar Lutfi som varmt välkomnar både nya och gamla patienter till Jönköpings Tandvård.

Annons

Läs mer om kliniken

Jönköpings Tandvård välkomnar sina nya tandläkare Mariella Carnander och Zeid Ujam.

Jönköpings Tandvård välkomnar sina nya tandläkare Zeid Ujam och Mariella Carnander.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan