Annons

Annons

Annons

Annons

Flerårig dumpning av miljöfarligt avfall: ”Ser ett mönster”

På uppdrag av tekniska kontoret i Vaggeryds kommun hämtade JRAB tunnorna under fredagen.

Annons

På tisdagen rapporterades om ett par tunnor med kemiavfall som dumpats utanför Vaggeryd.

Miljöinspektör Dörte Schuldt kom för att besiktiga dem och fick av en händelse reda på att liknande fynd gjorts på en rad platser i länet.

– Strax efter att jag varit på platsen och inspekterat tunnorna passade jag på att svänga in till återvinningscentralen där man hade haft rökutveckling från en lastbil. Samtidigt träffade jag på platschefen Ulf Abrahamsson på intilliggande JRAB, som berättade att man hade ytterligare två gröna tunnor stående, berättar Dörte.

Hon ringde till Fredrik Kimmehed som är miljösamordnare på JRAB, och fick höra om ännu fler gröna tunnor som uppenbarligen dumpats i naturen – och hämtats av JRAB vid olika tillfällen – se faktarutan. De flesta i Jönköpings kommun.

– På miljökontoret i Jönköping berättade de att de haft kontakt med JRAB om bland annat 5–6 tunnor som hittades 2017 längst in på en skogsväg utanför Mulseryd. Om det inte hade varit för en skogsavverkning på platsen hade de kunnat stå kvar fortfarande, berättar hon.

Annons

Annons

Tunnorna står fullt synligt cirka 50 meter in från vägen Vaggeryd–Hok. När de påträffades låg de ner.

Tunnorna är kladdiga och en del av ämnet hamnar på lastbilens bakläm vid hämtningen.

På marken ser det ut som en vattenpöl efter ett regn. Men det är allt annat än blött.

Björn Jäderland och Johan Karlsson från JRAB gör sitt bästa för att få med sig allt kladd.

Fredrik Kimmehed, som har en bakgrund som kemiingenjör tror att innehållet i tunnorna är polybuten och en rest från plasttillverkning, VVS-rör eller liknande. Det är som klister och väldigt klibbigt, men inte giftigt:

– Det här är avfall som vi får skicka till Fortum Waste Solutions, tidigare Sakab, i Kumla för att brännas under höga temperaturer. Att lämna cirka 200 kilo kostar cirka 2 500 kronor för kunden, nu går det på det dubbla.

I samtliga fall är det de drabbade kommunerna som får betala omhändertagandet.

Har du några misstankar om vem som är skyldig?

Annons

– Med tanke på var dumpningarna har skett gissar jag på att företaget finns i GGVV-området – och att det har skett utanför deras egen kommun. Men det kan också vara en underentreprenör som har tagit betalt för att ta hand om det och sedan klarat sig undan billigt, säger Fredrik.

Annons

Dörte Schuldt, miljöinspektör på Vaggeryds kommun, såg kopplingen mellan flera fynd i tre olika kommuner. Nu vill hon veta om liknande fynd av gröna tunnor gjorts på fler ställen.

Men om det skulle vara en underentreprenör som har misskött sig, har producenten fortfarande ansvaret att förvissa sig om att omhändertagandet går rätt till.

Dörte Schuldt hoppas att den som har dumpat ska känna igen sig och istället för att dumpa tunnorna i naturen, låta ta hand om dem på rätt sätt. Hon tänker sig också att kommunerna i området kan hålla ögonen öppna efter gröna tunnor med klistrigt innehåll:

– Det här är ett miljöbrott och vad jag gör för tillfället är att skriva en åtalsanmälan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan