Annons

Annons

Annons

Insändare
Omöjligt uppfylla krav om jobb för att få stanna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Här har ni en utav de 7 500 ungdomar med uppehållstillstånd enligt den så kallad nya gymnasielagen.

Idag läser jag mitt andra år på gymnasiet och är färdig utbildad undersköterska till sommaren 2021. Jag har en fast tjänst på halvtid och jobbar som personligt assistent samt har skaffat mig starka sociala nätverk runt om. Jag och de flesta ungdomar som fick stanna enligt gymnasielagen i min stad Jönköping, är redan inne på arbetsmarknaden och jobbar extra vid sidan av sina studier. Majoriteten av oss här jobbar faktiskt inom vården, jordbruk eller ute på industrier.

Jag skriver inte det här för att berömma någon/några utan vill bara skicka med att de här ungdomarna ni oftast ser som en belastning för samhället är tvärtom resurser. De har under hela sin vistelse i Sverige försökt att skaffa sig starka sociala nätverk, har skött sin skolgång väl och kunnat försörja sig själva genom extra jobb trots pågående utbildning och psykisk ohälsa till följd av hur de behandlats hittills.

Annons

Annons

Visst är det det en hel del som fortfarande lever på lån och bidrag och inte alls kommit så långt som de borde göra. Så är det med oss alla människor, vi är olika.

Sitt inte där hemma och döm andra, utan hjälp dem som har det lite svårare att klara av sin skolgång och att komma in på arbetsmarknaden. Ibland kan en liten hjälp förändra hela hens liv och göra individen motiverad och driven.

Ingen av oss har lämnat våra familjer, släktingar och sitt land av ekonomiska skäl och kommit hit för att leva på bidrag, en summa på drygt 2 000 kr som ska täcka alla kostnader för bland annat mat, läkemedel, hygieniska artiklar, kläder, resor och så vidare.

När det gäller asylskäl och anledning till att vi nu har fått stanna enligt nya gymnasielagen består av följande:

Felaktiga medicinska åldersbestämningar vilket var hård kritiserad av experter runt om i landet, långa handläggningstider då de flesta hade hunnit fylla 18 vilket gav Migrationsverket möjlighet att utan några som helst anledningar ge avslag och slutligen utvisningsbeslut. Vi led allihop av den rättsosäkra asylprocessen.

I dag står de återigen inför en stor ovisshet, är oroliga och stressade mitt i coronakrisen. Vi alla både nationellt och internationellt har påverkats av det här på alla sätt och viss, inte minst ekonomiskt. Det är många som har förlorat sina jobb eller anhöriga, företagen har gått i konkurs samt ekonomin har haft en kraftigt nedgång till följd av viruset. Det här är en tid då en del av de här gymnasieungdomarna blir klara med sin utbildning och ska enligt lagen direkt efter avslutad utbildning inom sex månader hitta en fast anställning vilket är oerhört svårt. Det är omöjligt att uppfylla det krav som ställts i ett sådant här läge som vi befinner oss idag. Det enda rätta, är permanenta uppehållstillstånd!

Vi bidrar och är en del av samhället.

Alireza Qurbanzad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan