Annons

Annons

Annons

Brandfara i Götaland: Ytterligare två helikoptrar till Jönköping

Text

Närmaste dagarna är det stor brandrisk i Götaland.

MSB förstärker beredskapen med ytterligare två helikoptrar.

– Tänk på att vara försiktig, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Från skogsbrand i Gnosjö.

Leif Sandahl

Annons

Annons

Grilla inte över brännbar markyta.

Med anledning av den stora brandfaran förstärker MSB beredskapen för gräs- och skogsbränder med ytterligare två helikoptrar i Jönköping. Sedan tidigare finns det två helikoptrar i Västerås.

Totalt är alltså fyra helikoptrar beredskapslagda fram till fredag kl 13.00, då nytt beslut tas. Just nu är brandrisken som högst i östra Götaland och delar av östra Svealand.

Det uppger MSB i ett pressmeddelande på torsdagen.

Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han varnar alla som vistas utomhus i fina vädret och som tar promenader i pandemitiderna att ta det väldigt försiktigt ute.

Här är hans tips:

• Var uppmärksam på om det finns gammalt dött fjolårsgräs då det antänds lätt. När det finns tillräckligt med nytt grönt gräs minskar risken.

• Följ lokala rekommendationerna och beslut om det råder eldningsförbud där du bor. Kommunen eller länsstyrelsen har information.

Annons

• Ladda gärna ner appen Brandrisk ute, som finns där appar finns.

• Grilla hemma och se till att du har tillgång till vattenslang eller annat att släcka med. Grilla på en plats som är säker som en grusplan eller annat obrännbart underlag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan