Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Skolavslutningar i mindre grupper planeras

Text

Förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer gör att barn- och utbildningsnämnden nu planerar för en avslutning i mindre skala än vanligt.

– Tanken är att varje klass får hålla avslutning i sina klassrum och något studentutspring är inte att tänka på, säger barn- och utbildningschef Per-Erik Lorentzon.

Nej, det här kan vi nog glömma den 11 juni. Ett litet virus, som är så litet att det inte kan ses i ett vanligt mikroskop, har vänt upp och ner på många av livets glädjeämnen.

Sedan mitten av mars har fokus från barn- och utbildningsförvaltningen legat på att hålla förskolor och skolor öppna. Denna ambition har inneburit en rejäl uppgradering av hygienen. Som en bieffekt av detta har den vanliga sjukfrånvaron på grund av vanliga förkylningar minskat:

Annons

– Efter påsklovet har vi haft en hög närvaro från såväl personalens som elevernas sida. Samtidigt förbereder vi för ett läge av mer coronasmitta, där vi kan tvingas stänga en eller flera förskolor och skolor, säger Lorentzon.

Han berättar att elevers och lärares samtliga undervisningsresor har ställts in för att inte blanda enheter, att borden i matsalarna har spritts ut och att där även har skett andra anpassningar. Simundervisningen har ställts in och gymnastiklektionerna hålls utomhus, för att undvika trängsel i omklädningsrum.

Annons

– En annan fråga som är mer påtaglig är hur vi ska göra med betygssättningen av eleverna i årskurs nio i grundskolan och årskurs tre på gymnasiet. Vanligen brukar det ske ett par veckor innan de slutar, men nu är frågan hur länge vi kan avvakta.

Vid en presskonferens informerade barn- och utbildningsförvaltningens chef Per-Erik Lorentzon om vad som händer i skolans värld.

Barn- och utbildningschefen kan också konstatera att fjärrundervisningen för gymnasieelever håller på att bli en utmaning. Inte bara för eleverna, utan även för lärarna som saknar de möjligheter som erbjuds på plats i skolan.

Avslutningen för de cirka 90 studenterna ska, enligt tidigare planer, ske i juni. Men utan det traditionella studentutspringet där hundratals anhöriga väntar utanför med blommor och skyltar.

Någon samlad avslutning i arena eller sporthall kommer inte heller ifråga för niorna. Istället planeras klassvis samling, liksom för andra årskurser. Rent teoretiskt skulle väl de traktordragna vagnarna kunna vara godkända – ur smittskyddssynpunkt, frågan är väl hur kul det kan bli. Studentbalen på Hooks herrgård den 2 juni faller definitivt under det otillåtna.

Annons

Vid den information som hölls i Skillingehus höll skolchefen öppet för om det skulle bli en uppluckring av restriktionerna. Avslutningen är ju ännu sju veckor bort. Men enligt signaler från Folkhälsomyndigheten ser det ut som om restriktionerna, åtminstone för länets del, kommer att vara i kraft över sommaren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan